Landbouwers werken samen aan het Pajotse landschap

Landbouwers werken in de Agrobeheergroep Pajottenland samen rond verschillende projecten.
Landbouwers werken in de Agrobeheergroep Pajottenland samen rond verschillende projecten. - Foto: ABG Pajottenland

In februari werd de Agrobeheergroep Pajottenland (ABG Pajottenland) opgericht die lokale landbouwers rond relevante thema’s binnen landschapsbeheer, biodiversiteit, bodem, water en bij uitbreiding klimaat bij elkaar brengt. In het Pajottenland worden sommige landbouwers vandaag al eens ingezet om een bepaald werk uit te voeren.

Betere samenwerking, zowel intern als extern

De werken gebeuren altijd via ‘Werkers in aanneming’. Een aantal van deze werken komen voort uit het PDPO-omgevingskwaliteit-project ‘Loket Onderhoud Buitengebied in West-Brabant’. Een ABG kan landschapsbeheer naar een hoger niveau tillen door betere samenwerking, zowel intern tussen landbouwers als met externe partners.

De ABG wil onder andere inzetten op houtkantenbeheer, scheren van hagen, knotten van bomen, maaien met afvoer, maar ook bosbeheer en schapenbegrazing. Zowel gemeenten, hogere overheden, bedrijven, andere landbouwers alsook particulieren kunnen een beroep doen op een Agrobeheergroep.

Functionele bloemenranden

Daarnaast groepeert AGB Pajottenland ook landbouwers die bloemenranden hebben ingezaaid in kader van het Interreg-project FABulous Farmers. De bloemenmengsels werden specifiek gekozen om nuttige insecten, zoals lieveheersbeestje, de zweefvlieg en de sluipwesp aan te trekken. Op deze manier kan dan een bespuiting worden uitgespaard. De AGB fungeert hier als platform om kennis op te doen, ervaringen te delen en deze veelbelovende techniek uit te rollen in een bredere landbouwbedrijfsvoering. Meer info is te vinden op www.boerennatuur.be en www.werkers.be

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent