Aardappelkwaliteit en –kieming zit nog goed

Met de kwaliteit van de aardappelen nu in bewaring zit het goed.
Met de kwaliteit van de aardappelen nu in bewaring zit het goed. - Foto: TD

In alle loodsen waar nu nog aardappelen zijn en bemonstering plaats vond is het onderwatergewicht goed. Drijvers kwamen zeer beperkt voor. In vergelijking met vorige maand is de vastheid van de knollen slechts miniem gedaald. Hierdoor mogen we spreken van vaste aardappelen.

Goede bakkleur

De bakkleur is de afgelopen maand, net zoals de voorbije 5 maanden, zo goed als onveranderd gebleven en dus nog steeds zeer goed te noemen. Het aandeel heterogene frieten blijft quasi ongewijzigd.

Beperkte kieming

De lengte van de langste kiem voor de 10 overblijvende loodsen (allen Fontane met MH) bedraagt gemiddeld 2,3 mm. Dat is iets lager dan het gemiddelde van vorige maand. Maar toen werd er nog een loods met langere kiemen bemonsterd, die nu is uitgeschuurd.

Waar behandeld is met kiemremmer Restrain zien de onderzoekers nu aardappelen met langere kiemen (6,8 mm). Gelukkig breken de kiemen snel af bij staalname en uitschuren.

Interne kieming werd in geen enkele loods waargenomen bij het doorsnijden van knollen.

Temperatuur

Tot begin mei konden door de koude buitentemperaturen de aardappelen makkelijk op 7°C bewaard worden. Nu wordt gemerkt dat de temperaturen in de loodsen oplopen richting 11°C. Uitzondering is 1 loods waar in de loop van dit seizoen mechanische koeling werd geïnstalleerd. Daar is de knoltemperatuur nog steeds 7°C.

TD

Meest recent

Meest recent