Startpagina Bedrijfsnieuws

Animal Rights en GAIA in beroep tegen uitbreiding slachthuis Tielt

Animal Rights en GAIA willen in beroep gaan tegen de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het slachthuis in Tielt. Dat melden beide dierenrechtenorganisaties op 15 juni. De provincie West-Vlaanderen keurde de vergunning op maandag 14 juni goed onder bepaalde voorwaarden die hinder voor de omgeving moeten beperken.

Leestijd : 2 min

Debra-Meat in Tielt wil de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van mishandeling van varkens bij dit slachthuis.

Animal Rights diende in februari van dit jaar bij de aankondiging van de uitbreidingsplannen bezwaar in en riep mensen massaal op om hetzelfde te doen. “De provincie West-Vlaanderen leverde ondanks de massaal ingestuurde bezwaarschriften een vergunning af. Nu gaan we tegen deze onbegrijpelijke beslissing van de provincie dus ook in beroep”, kondigt campagnecoördinator Els Van Campenhout aan.

Op donderdag 8 juli voert Animal Rights opnieuw actie, samen met GAIA, in Brugge aan het provinciehuis. “Nog meer op export gerichte vleesproductie, is geen goed plan in het licht van de prangende maatschappelijke uitdagingen in het belang van mens, dier en planeet zoals klimaatverandering en eiwittransitie”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Om nog maar te zwijgen van het dierenleed dat ongetwijfeld gepaard zal gaan met een dergelijke uitbreiding.”

Bij het verlenen van de omgevingsvergunning op 14 juni benadrukte de deputatie dat dierenwelzijn geen beoordelingscriterium is voor een omgevingsvergunning. “Andere instanties nemen dit via hun kanalen ter harte”, klonk het toen. Animal Rights en GAIA willen niet enkel de uitbreiding van het slachthuis tegengaan, maar eisen ook de volledige sluiting van het slachthuis in Tielt.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken