Startpagina Actueel

Europese Rekenkamer: "Klimaatuitgaven hebben Europese landbouw niet klimaatvriendelijker gemaakt"

De uitgaven die de Europese Unie doet om haar landbouwbeleid klimaatvriendelijker te maken, hebben niet tot een vermindering van de broeikasgasemissies van de landbouw geleid. Dat stelt de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport.

Leestijd : 2 min

Hoewel in de periode 2014-2020 meer dan een kwart van alle landbouwuitgaven - meer dan 100 miljard euro - bestemd was voor klimaatverandering, is de uitstoot van broeikasgassen door de sector niet gedaald. Immers, de meeste maatregelen die door het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) worden ondersteund, bieden geen stimulansen voor het gebruik van doeltreffende klimaatvriendelijke praktijken, luidt het verdict van de Rekenkamer.

Er worden geen stimulansen geboden om de veestapel te verkleinen

De veehouderij, kunstmest en dierlijke mest, en landgebruik zijn in de landbouw 3 van de belangrijkste emissiebronnen. Ook al houden de emissies van de veehouderij - goed voor ongeveer de helft van de emissies in de landbouw - rechtstreeks verband met de omvang van de veestapel, worden er in het kader van het landbouwbeleid geen pogingen ondernomen om grenswaarden voor de veestapel te voorzien, laakt de Rekenkamer.

Er worden ook geen stimulansen geboden om de veestapel te verkleinen. Het nieuwe rapport komt er op een ogenblik dat het landbouwbeleid voor de komende zeven jaar (2021-2027) nog volop vorm wordt gegeven. Volgens Viorel Stefan, de auteur van het rapport van de Rekenkamer, "moet het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid meer gericht zijn op het verminderen van de landbouwemissies en moet er meer verantwoording worden afgelegd en meer transparantie zijn over de bijdrage ervan aan de matiging van de klimaatverandering".

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken