Agriflanders 2021 gaat niet door

Agriflanders

Met veel spijt in het hart besliste de organisatie van Agriflanders 2021 dat het event niet zal plaatsvinden. “Wij stellen vast dat de Corona-cijfers niet in de goede richting evolueren en dat de kans bijzonder klein is dat er op korte termijn een vaccinatieplan kan worden uitgerold. Omdat wij het welzijn van onze bezoekers, exposanten en medewerkers resoluut vooropstellen, is annulering vandaag de enige juiste beslissing”, klinkt het.

Alle dagwinnaars van het project ‘Kijk op keuren’ werden uitgenodigd voor de prijskamp op Agriflanders.

CRV kroont winnaars ‘Kijk op keuren’

Agriflanders

Coöperatie voor rundveeverbetering CRV wil veebeoordelen terug op de kaart zetten. Daartoe ontwikkelde het bedrijf het cursusproject ‘Kijk op keuren’. Dit jaar namen een twintigtal scholen deel. Op landbouwbeurs Agriflanders lauwerde CRV de drie deelnemers die het best presteerden, voor zowel melkvee (Holstein) als vleesvee (Belgisch witblauw).

Noblesse van Luc De Bel werd kampioene bij de jongvolwassen vaarzen én ultieme kampioene.

The Blondes are back: prijskamp Blonde d’Aquitaine op Agriflanders

Agriflanders

“Een sterk staaltje organisatie en een ongelooflijk leuke, gezellige sfeer!” Zo omschreef Fredie Van Dijk, die samen met Marcel Gerritsen de jury vormde, deze keuring op de landbouwbeurs in Gent.

Tim De Cuypere ontvangt eerste thesisprijs voor agro-ecologie en biolandbouw en is 
€500 rijker.

Tim De Cuypere ontvangt eerste thesisprijs voor agro-ecologie en biolandbouw

Agriflanders

Landbouwers die kampen met knopkruid kunnen in hun nopjes zijn. Door de thesis van student Tim De Cuypere krijgen zij nu een oplossing voorgeschoteld. Hij werd dan ook beloond voor zijn prestatie op de studiedag ‘Biologische landbouw, Smart farming²’ van het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL) op Agri-flanders. Landbouwleven kon hem strikken voor een interview.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (links) en Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker (rechts) trekken aan hetzelfde zeil.

Crevits trots op Vlaamse exportlandbouw

Agriflanders

CD&V wil de bevoegdheid Landbouw behouden na mei. Dat verklaarde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op Agriflanders. Crevits sprak er zich ook uit voor exportgerichte landbouw, open ruimte en onderwijs dat aansluit bij de behoeften van grote Vlaamse landbouwbedrijven.

Over elektronische eieren en diepstrooiselboxen

Agriflanders

Brent Van Riel (bachelor) en Kevin Clijmans (master) ontvingen zondag de Boerenbond Persprijs. Dat is een wedstrijd die recent afgestudeerden de kans geeft om hun eindverhandeling over land- of tuinbouw in de breedste zin te verwerken tot een publiceerbaar artikel voor de sector. Met deze award wil Boerenbond de resultaten van wetenschappelijk onderzoek beter bekendmaken bij de land- en tuinbouwers.

Zondag is traditioneel de drukste dag, met dit jaar 23.334 bezoekers.

Bijna 70.000 bezoekers op Agriflanders 2019

Agriflanders

69.597 bezoekers bezochten Flanders Expo tussen donderdagochtend 10 en zondagavond 13 januari om kennis te maken met het mooiste wat de Vlaamse agro-industrie te bieden heeft. Dat zijn er 53 meer dan de editie voordien. De sfeer zat goed, benadrukte de organisatie. Verder genoten de prijskampen heel wat belangstelling.

De aanwezigheid van dieren zorgde voor een warme sfeer.

Fotocollage: dit was Agriflanders 2019

Agriflanders

Voor elk was er wel wat wils, maar zeker veetelers konden hun hartje ophalen bij al het blinkend metaal en de vele dieren die er te bewonderen waren. Landbouwleven maakte een kleine collage om je weer even op de populaire beurs te wanen. Kijk en geniet!

Kris Peeters ‘zeer ongerust’ over gevolgen op Vlaamse landbouw

Agriflanders

Federaal vicepremier Kris Peeters is ‘zeer ongerust’ over de negatieve gevolgen van een Brexit op de Vlaamse landbouw. Dat heeft hij vrijdag gezegd op de Vlaamse landbouwbeurs Agriflanders. "We moeten ons maximaal voorbereiden op een no deal", zegt de Europese lijsttrekker van CD&V, die overleg met de sector belooft. Maar van bijkomende middelen om douane en FAVV uit te rusten is nog geen sprake.

‘Routemap’ moet landbouwer doen kiezen voor korte keten

Agriflanders

Het steunpunt korte keten wil boeren met een nieuwe 'routemap' helpen om over te schakelen op de korte keten. Daarbij verkopen landbouwers hun producten rechtstreeks aan de consument in plaats van aan grote retailers. "Die aanpak zit in de lift", zegt het steunpunt. "Drieduizend Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven zijn actief in de korte keten." Maar boeren zijn niet steeds op de hoogte van wettelijke vereisten en moderne marketingtechnieken.

Apps voor boeren, gps voor tractoren en drones op elfde landbouwbeurs in Gent

Agriflanders

In Gent starte gisteren Agriflanders, de grootste landbouwbeurs van Vlaanderen, met een hele reeks technologische snufjes voor boeren. De sector kreunt onder beperkte winstmarges en uitdagende weersomstandigheden zoals de aanhoudende droogte in de zomer van 2018. Er is dan ook veel aandacht voor technologische ontwikkelingen om boeren te ondersteunen, zoals apps voor boeren, drones om graansoorten te selecteren en gps-technologie voor tractoren.

Het ‘Schoonste Boerin’-effect

Agriflanders

Belangrijke sponsors van de ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’ trokken zich terug, waardoor de verkiezing op AgriFlanders niet doorgaat. Betekent dit het einde voor de populaire verkiezing? Organisator Lieven Hérie hoopt van niet. “Elke keer opnieuw hadden we impact in het grotere verhaal”, maakt hij zich sterk.

Agriflanders kondigt 11de editie aan

Agriflanders

Alle prijskampen verhuizen naar hal 8, en de beurs is open van 10 tot 18u. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen die de organisatie van Agriflanders doorvoert in vergelijking met de vorige editie. Naast de klassieke rassen krijgt ook Blonde d’Aquitaine een eigen prijskamp. Menselijke dames kunnen zich nog tot 31 augustus inschrijven voor de verkiezing van de Schoonste Boerin Van Vlaanderen.

Mieke Verniest is nieuwste Schoonste Boerin van Vlaanderen

Agriflanders

Voor een uitzinnig publiek vond zaterdagavond in het forum van Flanders Expo, ter gelegenheid van Agriflanders, de finale verkiezingsavond van de Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017-2018 plaats.