Startpagina Aardappelen

ABS vraagt om herziening aardappelcontractvolumes

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt in een brief aan Belgapom-voorzitter Romain Cools om de bestaande aardappelcontracten voor dit seizoen aan te mogen passen als gevolg van de extreme omstandigheden. De organisatie hekelt het feit dat er geen overmachtsclausule is voorzien in de aardappelcontracten en wil dit op tafel in de toekomstige brancheorganisatie.

Leestijd : 2 min

Opbrengsten vallen tegen

“Na de slechte ervaring waarbij de telers op het einde van het seizoen de afrekening van seizoen 2016 hebben ontvangen, namelijk de schadeloosstelling voor de niet-geleverde contractaardappelen, is er een grote ongerustheid voor de opbrengsten van de vroege en halfvroege aardappelen. Hier blijkt dat omwille van de uitzonderlijke droogte de opbrengsten sterk tegenvallen. PCA spreekt van +/- 20 ton voor de niet-beregende en +/- 30 - 35 ton voor de beregende. De telers vrezen dat zij opnieuw het gelag zullen moeten betalen omdat ze terug niet de kilo’s zullen halen, ondanks dat we hier spreken van een vorm van overmacht”, zo legt woordvoerder Guy Depraetere (ABS) uit.

Niet mogen beregenen

Als extra belastende omstandigheid ziet het ABS dat velen verplicht geweest zijn om te stoppen met beregenen op straffe van boete. “Ook dit geeft aan dat de situatie zeer bijzonder is en het hier gaat over overmacht”, is de conclusie.

Geen overmachtsclausule

Contracten zijn bindend, maar het Boerensyndicaat stelt zich in de brief aan de Belgapom-voorzitter vragen bij de manier waar die totstandkomen. “We weten dat juridisch de kopers zich hebben ingedekt met bepaalde contractvoorwaarden en dat onze telers de contracten hebben getekend, maar je weet ook dat er geen inspraak is over de contractvoorwaarden. Je tekent of je gaat voor vrije! Er is geen overmachtsclausule en de teler wordt aanzien als handelaar. Ik hoop dat we in de toekomstig brancheorganisatie aardappelen de discussie over contracten terug kunnen opnemen”, aldus het pleidooi.

Onduidelijkheid troef

Een concrete oplossing op korte termijn zou kunnen zijn dat gedupeerde telers de kans krijgen om het contract(volume) aan te passen a rato van de verwachte opbrengsten. “Vorig jaar is hier en daar deze correctie door bepaalde kopers ook toegepast. Op het terrein meldt men ons dat de kopers zich voorlopig niet uitspreken, maar ondertussen gaat de tijd verder en moeten de aardappelen gerooid worden”, wijst woordvoerder Depraetere op de heersende onduidelijkheid.

Het syndicaat wijst op de opduikende doorwas bij de late variëteiten. In West- en Zuid-Oost-Vlaanderen lijkt de schade het grootst. Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt een snelle tussenkomst en een redelijke oplossing “in het belang van onze aardappeltoekomst.”

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken