Startpagina Bedrijfsnieuws

Beursgang Biotalys kan zowat 70 miljoen euro opbrengen

Het Gentse biotechnologiebedrijf Biotalys wil met de geplande beursgang op de beurs van Brussel tot 71 miljoen euro ophalen. De aandelen zouden op 2 juli voor het eerst op de beurs noteren, zo maakte Biotalys op 23 juni bekend.

Leestijd : 2 min

Midden juni werd reeds in de pers aangekondigd dat Biotalys plannen had om naar de Euronext beurs te gaan. Het nieuws werd intussen bevestigd.

Biotalys ontwikkelt biologische gewasbeschermingsmiddelen om onder meer aardbeien, druiven, aubergines, aardappelen en kolen te beschermen tegen insecten, schimmels en bacteriën. Het bedrijf bestaat sinds 2013 en ontstond als spin-off van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie).

6,33 miljoen aandelen

Biotalys zal tot 6,33 miljoen aandelen aanbieden (al zijn er nog uitbreidingsmogelijkheden), en hun prijs zal liggen tussen 7,50 en 8,50 euro. “Ervan uitgaande dat de aanbiedingsprijs zich in het midden van de prijsvork zal bevinden, zal de omvang van de beursgang liggen tussen 50,67 miljoen euro en 67,01 miljoen euro”, zegt de onderneming. Aan de hoogste prijs komt dit overeen met iets meer dan 71 miljoen euro.

Het grootste deel van de opbrengst zal gebruikt worden om “de ontwikkeling van de bestaande pijplijn te financieren, met inbegrip van onderzoek, ontwikkeling, veldproeven, opschalen van de productie en reglementaire kosten”, zo staat in een persbericht.

Voedsel- en gewasbescherming veiliger en duurzamer maken

“Biotalys zet zich in om de manier waarop we voedsel produceren te transformeren door innovatieve technologieën toe te passen om voedsel- en gewasbescherming veiliger en duurzamer te maken”, zegt CEO Patrice Sellès in het persbericht. “Dit is een spannende tijd in de ontwikkeling van het bedrijf en wij geloven dat dit een fantastische kans is voor ons allemaal, van investeerders en werknemers tot telers, om het potentieel van onze baanbrekende platform- en productpijplijn te maximaliseren.”

Potentiële investeerders moeten wel rekening houden met een reeks risco's, zo staat in de beursplannen. Zo heeft Biotalys nog geen omzet gerealiseerd. “De vennootschap heeft sinds haar oprichting operationele verliezen, negatieve operationele kasstromen en een geaccumuleerd verlies geleden en is wellicht niet in staat om winstgevendheid te bereiken of vervolgens te handhaven”, klinkt het.

Er werd ook nog geen enkel product op de markt gebracht. Biotalys maakt zich wel op om volgend jaar een eerste product (Evoca met werking tegen onder meer Botrytis cinerea in aardbeien en druiven) in de Verenigde Staten te lanceren. Maar dat zal ‘alleen worden geïntroduceerd als markttest en zal naar verwachting geen winstgevend product worden voor Biotalys’.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken