Bayer lanceert programma voor koolstofarme landbouwpraktijken

Het nieuwe Europese koolstofprogramma van Bayer erkent de cruciale rol die telers en hun land kunnen spelen bij het creëren van blijvende, positieve milieueffecten en is een integraal onderdeel van de duurzaamheidstoezeggingen van Bayer die specifiek gericht zijn op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Het nieuwe Europese koolstofprogramma van Bayer erkent de cruciale rol die telers en hun land kunnen spelen bij het creëren van blijvende, positieve milieueffecten en is een integraal onderdeel van de duurzaamheidstoezeggingen van Bayer die specifiek gericht zijn op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. - Foto: Bayer

Bayer kondigde de Europese start aan van zijn wereldwijde Carbon Initiative. Het belangrijkste doel is het ‘decarboniseren’ van de voedselwaardeketen met de nadruk op de activiteiten van boeren voor een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem.

Het initiatief brengt boeren en spelers uit de voedselwaardeketen samen om toekomstige beloningsstructuren te onderzoeken voor boeren die nieuwe CO2-reductiepraktijken implementeren en zo bij te dragen aan de Green Deal-doelstellingen van de Europese Commissie.

Telers spelen een cruciale rol bij het creëren van blijvende, positieve milieueffecten

Het nieuwe Europese koolstofprogramma erkent de cruciale rol die telers en hun land kunnen spelen bij het creëren van blijvende, positieve milieueffecten en is een integraal onderdeel van de duurzaamheidstoezeggingen van Bayer die specifiek gericht zijn op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in het veld met 30% in 2030.

"Ons Carbon Program draagt actief bij aan de ontwikkeling van ‘carbon farming-activiteiten’ in Europa door rechtstreeks samen te werken met boeren in hun rol als primaire producenten en door bedrijven te betrekken bij de volledige voedselwaardeketen. Deze samenwerking op het niveau van de voedselwaardeketen zal helpen het Europese voedselsysteem koolstofvrij te maken op een manier die werkt voor boeren, het milieu en consumenten," aldus Lionnel Alexandre, Carbon Business Venture Lead voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Bayer Crop Science.

Telers belonen van klimaatslimme landbouwpraktijken

"Het belangrijkste idee is om telers te belonen voor het toepassen van klimaatslimme landbouwpraktijken, zoals het gebruik van bodembedekkende gewassen, vermindering van grondbewerking, vruchtwisseling en precisiestikstofgift. Deze activiteiten leggen koolstof vast in de bodem en verbeteren tegelijkertijd de gezondheid, veerkracht en productiviteit van de bodem en beperken de uitstoot."

Om deze activiteiten te ondersteunen, zal Bayer een digitale tool ontwikkelen waarmee boeren beloningen kunnen claimen op basis van nauwkeurige en geverifieerde gegevens. Het zal voldoen aan de huidige normen voor gegevensprivacy en zal voor elke boer betrouwbaar en eenvoudig te bedienen zijn. Deze digitale Monitoring, Reporting and Verification (MRV) oplossing bouwt voort op Bayers toonaangevende digitale landbouwplatform Climate FieldViewTM.

Lieven Vancoillie-Bayer

Meest recent

Meest recent