Startpagina Bedrijfsnieuws

Safari DuoActive boost FAR-systeem

Het aantal herbiciden in bieten neemt zienderogen af. Een goede FAR-behandeling is echter nodig, zeker om probleemonkruiden aan te pakken, zoals melganzenvoet en bingelkruid. “Safari DuoActive bleek echter wel efficiënt te werken in onze proeven, en raden we aan voor een proper en rendabel bietenveld”, geeft Yves Decroos, technisch manager bij FMC, mee.

Leestijd : 3 min

Bieten telen wordt elk jaar moeilijker door het dalend aantal erkende herbiciden. Desmedifam is verdwenen van de lijst, en ook voor chloridazon (bijvoorbeeld in Fiesta of Pyramin) en Avadex is het einde bijna in zicht. Dit jaar geldt voor de 2 laatst vernoemde een opgebruik. Fenmedifam en ethofumesaat kan nog wel worden gebruikt, maar daar wordt men beperkt door de lagere dosis.

Alternatieven zijn dus nodig, en FMC biedt daarom een oplossing: door Safari DuoActive als basis van het FAR-systeem te gebruiken, kunnen heel wat (probleem)onkruiden bij juiste toepassing goed worden aangepakt. In het proefveld werd de goede werking tegen melganzenvoet, bingelkruid en uitstaande melde duidelijk. “Melganzenvoet werd overal goed bestreden, ook de metamitron resistente melganzenvoet. Daarnaast zien we in heel veel velden bingelkruid, en ook hiertegen werkt Safari DuoActive uitstekend. Verder werkt het product ook tegen hondspeterselie, kamille, koolzaad en varkensgras”, vertelt Decroos. In België is het product voor het derde jaar op de markt, en bewees het zijn efficiëntie elk jaar in de proefvelden van zowel FMC als het Bieteninstituut.

Safari DuoActive

Het herbicide Safari DuoActive dankt zijn werking aan de combinatie van 2 actieve stoffen: triflusulfuron-methyl 71g/kg en lenacil 714 g/kg. Het gaat om een WG-formulering (granulaat), dat 3 keer mag worden toegepast, telkens met een maximum van 210 g/ha. In totaal mag men dus een maximumdosis van 630 g/ha hanteren. Dit maximum wordt echter afgeraden door FMC. “De praktijkadviezen zijn 100 g/ha als versterking van de FAR in het kiemlobstadium en 150 g/ha vanaf 2 blad. Enkel bij specifieke problemen wordt 210 g/ha aangeraden”, tipt Decroos. Een groot voordeel aan Safari DuoActive is dat niet alleen mengelingen met andere herbiciden mogelijk zijn, maar ook mengelingen met luizenmiddelen. Bovendien versterkt het de opname van fenmedifam en ethofumesaat.

Adviesschema

Ook dit jaar liet FMC 3 proefvelden behandelen, waaronder één in Ophain. “Door het wegvallen van middelen is het altijd een oefening om het FAR-systeem opnieuw uit te vinden. Safari DuoActive en Centium zullen steeds belangrijker worden in het FAR-systeem”, aldus Decroos.

Kort na de zaai van de bieten raadt FMC aan om Centium toe te passen aan 50-75 ml/ha, gecombineerd met een metamitron-product. De eerste FAR-toepassing gebeurt in het kiemlobstadium met Safari DuoActive in combinatie met Betanal, Tramat en Goltix. “We raden 100 g aan voor de meeste gronden, van lichte tot zware leemgrond. In de polders raden we 150 g aan”, legt Decroos uit. Voor de tweede en derde FAR-behandeling is 150 g Safari DuoActive een goede keuze. Als er extra contact- en bodemwerking nodig is, kan in de derde FAR-behandeling Centium aan 40-50 ml/ha toegevoegd worden als de bieten in 4-blad staan. “Beperk bij combinatie van Centium en Safari DuoActive de dosis ethofumesaat (in Tramat) tot 100 gram om de mogelijke witverkleuring te beperken. Witverkleuring heeft geen effect op de opbrengst, maar nog niet iedereen is ermee vertrouwd.” Als afspuitschema raadt FMC Centium en Frontier Elite aan.

Het adviesschema kan gecombineerd worden met de middelen Teppeki, Closer of Movento om luizen te bestrijden.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken