Startpagina Akkerbouw

Tiense Suikerraffinaderij brengt verbeteringen aan bietencontract 2022 aan

Interprofessionele discussies hebben verbeteringen aangebracht aan het huidige bietencontract, zo stelde Erwin Boonen, directeur grondstoffen van de Tiense Suikerraffinaderij tijdens een online vergadering op 1 juli.

Leestijd : 4 min

Tijdens dit webinar werd gesproken over de huidige situatie voor de suikerbietteler en over de toekomstperspectieven.

Sinds het stoppen van de Europese suikerquota is de suikersector volledig door elkaar geschud. Er is een val geweest van de suikerprijs in heel Europa, fabrieken sloten en er kwamen teelttechnische problemen zoals een stevige droogte op de teler af.

Corona remt herstel suikerprijs

Begin 2020 begon de markt zich te herstellen en werd er een betere verkoopprijs van de suiker gezien. Deze ontwikkeling werd echter geremd door corona. Erwin Boonen geeft aan dat de Tiense Suikerraffinaderij probeert te ondersteunen met een minimumprijs en een prijssupplement.

“Alles te samen genomen stijgt de gemiddelde bietprijs sinds het einde van de quota, maar het huidig prijsniveau voldoet niet aan de verwachtingen van zowel fabriek als teler”, erkent Erwin Boonen.

Betere valorisatie

De Tiense Suikerraffinaderij is overeengekomen om aan de planters een betere valorisatie te bieden van de bieten binnen het basiscontract en de eerste tonnen binnen het bijkomend contract. Om een goed beeld te hebben op de valorisatie van de bieten van de oogst 2020 volgt een ingewikkelde berekening. Het blijkt een stevige uitdaging voor de landbouwer te zijn om deze te volgen. Zo konden we alvast afleiden uit de reacties tijdens het webinar.

Finaal komt het erop neer dat alle bieten binnen contract aan 28,75 euro per ton zijn uitbetaald. Dit is een stijging met 1,7 euro/t ten opzichte van 2019. Er moet echter een belangrijke nuance gemaakt worden. De bieten van 2020 haalden niet de suikerrijkheid van 18°, maar slechts 17,46°.

De prijs moet dus lichtjes naar onder bijgesteld worden van 28,75 naar 27,38 euro per ton. Zelfs als we hiermee rekening houden is er voor de bieten van 2020 meer uitbetaald dan in 2019 én 2018. Erwin Boonen merkt dus een stijgende suikerprijs. De huidige verkoop bevestigt volgens hem de stijgende trend.

Contract opnieuw opbouwen

Sinds 2017 kende de Europese suikersector heel moeilijke momenten. “We hebben samen het contractuele kader opnieuw moeten opbouwen vanaf het begin. Ieder jaar wordt het contract verbeterd of vereenvoudigd, waar mogelijk net als bijkomende bescherming toegevoegd waar het nodig is om de continuïteit te verzekeren in het algemene kader”, zo verklaart Erwin Boonen de situatie.

Een eerste belangrijke vereenvoudiging is de eenvoudigere toepassing van de vroege en late leveringspremies. Vanaf 2022 is de toepassing afhankelijk van de leveringsdatum van de bieten en de schaal van de vroegleveringspremies is verhoogd.

Een tweede vereenvoudiging zit hem in de bietprijs van de verschillende types bieten. Vanaf 2022 is er een specifieke prijsschaal voor de bieten binnen basiscontract en een aparte voor bieten in het bijkomende contract. Tevens is er nog een prijsschaal voor bieten buiten contract. “Dit alles brengt meer transparantie en duidelijkheid inzake de prijs van de verschillende bieten”, aldus Boonen.

Het prijssupplement kan over de verschillende types binnen het contract verdeeld worden en de verdeling is niet onderworpen aan contractuele beperkingen. De vereenvoudiging van de prijsschaal is mogelijk omdat er overeen is gekomen om de minimumprijs toe te passen op de volledige hoeveelheid bieten binnen contract. “100% van de bieten binnen contract geniet dus van een gegarandeerde minimumprijs. Dit beschermt de bietenprijs tegen de volatiliteit van de suikermarkt. Het gaat niet meer om een gegarandeerde bonus. Dat alles zou duidelijker en eenvoudiger moeten zijn.

28,24 euro per ton wordt vanaf 2022 uitbetaald voor de bieten van het basiscontract (aan 18° suikerrijkheid). Voor deze uit het bijkomend contract ligt dat één euro lager. De prijs van 2022 is niet gebonden aan de uitzaai in 2023 en dus verworven voor iedereen die bieten zaaide in 2022.

De minimumprijs wordt betaald in maart 2023. Dat is dus de basisprijs van de minimumprijs en de premies.

Werken aan continuïteit

Om te werken aan de continuïteit van de bietenteelt blijft het prijssupplement mogelijk. Dat is een realiteit sinds de afschaffing van de Europese quota’s en is er voor planters die het basiscontract van 2022 voort zetten in 2023. Maandelijks uitbetaalde voorschotten van 18 euro aan 18° suikerrijkheid blijven behouden en het saldo wordt uitbetaald in juni, net zoals nu het geval is.

Erwin Boonen geeft aan dat het contract ieder jaar beter wordt en zij klaar zijn voor het herstel van de Europese bietsuikermarkt. “De laatste jaren hebben we constant het gemeenschappelijk doel voor ogen gehouden van een duurzame en rendabele stabiliteit voor iedereen. Het was niet gemakkelijk en er zijn al heel wat aanpassingen gedaan.”

Bij de Tiense Suikerraffinaderij doen ze dit door aanpassing van hun verwerkingsapparaat. Ze ondersteunen de bietenprijs met een prijssupplement. Ze zorgen voor minder prijsvolatiliteit door een minimumprijs en ze zorgen voor meer transparantie door de Europese suikerprijs als referentie te nemen.

Suikermarkt herstelt zich stilaan

Sinds de hervorming van 2017 halveerde de suikerprijs in Europa gevoelig. Sinds 2019 krijgt de markt terug wat kleur en in januari en februari 2020 herstelde de markt zich serieus. Maar dan kwam Covid-19 en door de strenge lockdowns daalde het verbruik van bio-ethanol en het suikerverbruik in de horeca op evenementen en de ontspaningssector. Verschillende prijzen van landbouwproducten daalden en daar bleef suiker niet van gespaard. We zien echter nu terug prijsniveaus zoals ze er net voor de coronacrisis waren.

De lage Europese suikervoorraad zet ook een opwaartse druk op de prijsvorming. Op wereldvlak herstelt de suikermarkt zich zeker. De suikerproductie in Brazilië daalde door de droogte. India heeft een grotere vraag naar suiker, omdat ze meer bio-ethanol willen produceren. Wie zich nu nog niet heeft ingedekt met contracten, kan wel eens moeilijk aan suiker komen of loopt nu tegen een hoge suikerprijs op de spotmarkt. Al wordt er aan deze niveaus amper verkocht. Erwin Boonen vat de situatie samen door te stellen dat de stijgende trend bevestigd is.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken