Startpagina Varkens

PRRS-Programma: Geen problemen? Toch monitoren!

Bedrijven starten vaak pas met monitoring als ze problemen hebben. Dat het ook zonder problemen interessant kan zijn om PRRSV op het bedrijf te monitoren, bleek tijdens het PRRS-webinar dat DGZ onlangs organiseerde. Het zette deze zeugenhoudster aan het denken.

Leestijd : 3 min

Op het bedrijf van de varkenshoudster waren er geen noemenswaardige problemen. “We deden hier niets speciaals voor. Ons management is de laatste jaren ongewijzigd gebleven, ook monitoren deden we niet, waarom zouden we ook?” De varkenshoudster hoorde hoe verschillende sprekers tijdens het PRRS-webinar benadrukten hoe belangrijk het is om via monitoring eventuele problemen tijdig te kunnen opsporen en preventief aan te pakken. Dit zette haar het denken.

Waarom monitoren als ik geen problemen heb?

“Ook al hebben we op ons bedrijf geen problemen, we zijn uiteraard op de hoogte van de problemen die het PRRS-virus kan veroorzaken. Daarom had ik mij ook aangemeld voor de PRRS-webinar van DGZ. Het webinar heeft mij in zijn geheel geboeid, maar wat mij het meest is bijgebleven, is een discussie tijdens de vragenronde: waarom monitoren als er geen problemen zijn? Vooral omdat de sprekers zo uitgesproken waren over de grote meerwaarde van monitoring op een bedrijf zonder noemenswaardige problemen, zoals het onze dus. Want zo’n monitoring zou misschien wel eens aan het licht kunnen brengen dat je, zonder dat je ’t weet, op een tijdbom zit die vroeg of laat kan ontploffen.”

Dat deed bij de zeugenhoudster de alarmbel rinkelen. “Ik heb inderdaad al verschillende collega-varkenshouders gehoord, die hun bedrijf – net als ik – al jaren zonder problemen op dezelfde manier managen en die dan plots, zonder dat er iets veranderd lijkt te zijn, met serieuze problemen geconfronteerd worden. En bij enkelen van hen is effectief zo’n tijdbom ontploft. Dat wil ik uiteraard zelf niet meemaken.”

Kort na het webinar maakte de zeugenhoudster een afspraak met haar dierenarts.

Een plan van aanpak

“Hij bevestigde wat ik gehoord had tijdens het webinar en stelde mij de PRRS-Monitors voor. Omdat ik absoluut geen idee had hoe het op mijn bedrijf gesteld was met PRRS, raadde hij mij aan om te starten met de PRRS-Monitor Biggen.” De eerste monitor is ondertussen uitgevoerd en die bracht zowel goed als slecht nieuws. “Het goede nieuws was dat de biggen in het begin van de biggenafdeling negatief testten. De biggen op het einde van de batterijperiode testten echter wél positief. Dat was schrikken.

Onze dierenarts stelde mij gerust, maar wees ook op het mogelijk gevaar. Daarom werken we nu samen aan een plan van aanpak, enerzijds om te vermijden dat we de jongere dieren besmetten, anderzijds om er- naar te streven om ook de biggen op het einde van de batterij negatief te krijgen. Zo hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat ik extra aandacht moet besteden aan de looplijnen en dat we strikt van jong naar oud gaan werken.” De varkenshoudster merkte al snel dat het niet eenvoudig zal zijn om haar gewoontes aan te passen. “Snel eens terug naar de kraamstal omdat ik iets vergeten ben als ik in de biggenafdeling aan het werk ben, zal niet meer kunnen, wil ik het virus niet zelf ronddragen. Maar als we stap voor stap werken, krijgen we dit hopelijk ook te zien in onze monitoringsresultaten. Eén ding is zeker: ik blijf monitoren, want ik wil geen tijdbom!”

Tamara Vandersmissen, DGZ

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken