Startpagina Veeteelt

Project Roadmap: verantwoord omgaan met antibiotica

Verantwoord omgaan met antibiotica en de verspreiding van antibioticaresistentie tegengaan, blijven belangrijk werkpunten binnen de veehouderij. Het Europees project Roadmap denkt hieromtrent innovatieve strategieën uit met betrokken stakeholders. Hierbij is input van veehouders welkom

Leestijd : 2 min

Als Vlaamse partners van het Roadmap-project werken Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) aan case studies in de varkens- en de vleeskalverhouderij. Op termijn zullen daarvoor action labs worden opgericht.

Wat is Roadmap?

Ongeveer een jaar geleden ging het Europees project Roadmap van start. Roadmap maakt deel uit van het Horizon 2020-programma, een van de grootste onderzoeks- en innovatieprogramma’s van de Europese Unie. Voor dit project werken 17 instellingen uit 10 verschillende landen samen. De naam van dit project geeft al een mooie samenvatting van de algemene doelstelling ervan: Rethinking Of Antimicrobial Decision-systems in the Management of Animal Production ofwel ‘het herdenken van antibacteriële besluitvormingssystemen in het beheer van dierlijke productie’. Roadmap wil de overstap naar een verantwoord gebruik van antibiotica in de dierlijke productie bevorderen, om zo de selectie en verspreiding van antibioticaresistentie in te dijken. Het project zal dit verwezenlijken door de bestaande beslissingssystemen voor gebruik van antibiotica en het huidige dierengezondheidsbeleid te herbekijken, mogelijkheden uit te denken en deze uit te testen om het antibioticagebruik binnen de dierlijke productie te veranderen.

Omdat heel wat factoren een rol spelen in het gebruik van antibiotica, zet Roadmap in op een interdisciplinaire samenwerking tussen de verschillende schakels van de voedselketen én de sociale, economische en diergeneeskundige wetenschappen.

Aanpak door DGZ en ILVO

DGZ en het ILVO werken case studies uit voor de varkens- en vleeskalverhouderij om verantwoord om te gaan met antibiotica. In de zoektocht naar innovatieve oplossingen benaderen ze de volledige keten. Er zal gefocust worden op strategieën waarin de samenwerking tussen de verschillende stakeholders, dierenartsen en veehouders centraal staat. Enkel door een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen kan een verstandig antibioticagebruik gerealiseerd worden. In een tweede fase willen de projectpartners de uitwerking van de strategieën in de praktijk bevorderen.

Meer informatie: contactpersoon DGZ case study varkens: Caroline Bonckaert, caroline.bonckaert @dgz.be, DGZ case study vleeskalveren: Evelyne Van de Wouwer, evelyne.vandewouwer@dgz.be en bij het ILVO: Fanny Baudoin, fanny.baudoin@ilvo.vlaanderen.be.

 

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken