Startpagina Actueel

EU-landen akkoord om aandeel biolandbouw sterk uit te breiden

De lidstaten van de Europese Unie willen een forse uitbreiding van de biolandbouw stimuleren. De ministers van Landbouw van de EU hebben maandag een akkoord goedgekeurd waarin onder meer is vastgelegd dat tegen 2030 een kwart van het landbouwareaal in de EU gebruikt moet worden voor biologische landbouw.

Leestijd : 1 min

De Europese Commissie had in het voorjaar een actieplan voorgesteld rond de biolandbouw, dat nu door de lidstaten officieel werd aanvaard. De Commissie verwacht niet dat alle lidstaten tegen 2030 25 procent halen. Wel wil ze dat alle regeringen nationale strategieën met deadlines en doelstellingen uittekenen die bijdragen om het Europese streefcijfer te halen. Bioboeren hebben niet enkel een hoger inkomen, ze zorgen ook voor meer biodiversiteit.

Er zijn momenteel grote verschillen tussen de EU-landen op vlak van biolandbouw. Zo heeft Oostenrijk volgens minister voor Duurzaamheid Elisabeth Köstinger het vooropgestelde doel al overschreden met een aandeel van 26 procent.

Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat van 2019 heeft Malta het laagste aandeel biolandbouw (0,5 procent), gevolgd door Ierland (1,6 procent) en Bulgarije (2,3 procent). In België was in 2019 volgens Eurostat 6,9 procent van de landbouw biologisch.

Belga

Lees ook in Actueel

Boerenbond-voorzitter sluit niet uit dat nieuwe acties volgen

Boerenprotest Lode Ceyssens, de voorzitter van Boerenbond, sluit niet dat er nieuwe protestacties van boeren zullen volgen, ‘als de genomen maatregelen niet snel worden omgezet in beleid’. Dat heeft Ceyssens maandag 18 maart gezegd in de marge van een persmoment in Wolvertem in Vlaams-Brabant.
Meer artikelen bekijken