Startpagina Actueel

Wortel-Kolonie in de Kempen, waar vroeger arme gezinnen en bedelaars aan landbouw deden, is werelderfgoed

De voormalige landloperskolonie Wortel-Kolonie in de Antwerpse Kempen wordt ingeschreven op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft het werelderfgoedcomité zopas beslist, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten. Wortel-Kolonie is zo het eerste Belgische culturele landschap dat erkend wordt als werelderfgoed.

Wortel-Kolonie maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid in België en Nederland. Die ontstonden in de periode 1818-1825, na de Napoleontische oorlogen die in onze streken veel armoede en bedelarij teweegbrachten. Arme gezinnen en bedelaars deden er aan landbouw en kregen zo een inkomen. De sporen daarvan - koloniehuisjes, dreven, gestichten en boerderijen met akkerbouw - zijn vandaag nog altijd duidelijk te zien in het landschap.

Toonbeeld van integratie tussen natuur en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Wat is de impact van je stem bij de Europese verkiezingen?

Verkiezingen Vlamingen trekken op 9 juni naar de stembus voor de Vlaamse en federale verkiezingen, maar kiezen die dag ook wie hen zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Heel wat landbouwdossiers, zoals de pesticidewetgeving en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, worden op dit niveau bepaald.
Meer artikelen bekijken