Startpagina Bedrijfsnieuws

Corteva’s Zorvec-middelen bieden stevige weerstand aan plaagdruk

Corteva Agriscience heeft dit jaar nabij Inagro in Roeselare een demoplatform liggen. Het idee was om op het einde van de zomer een bezoek te organiseren om te tonen hoe de aardappelplaag aangepakt kan worden en wat de sterktes van de middelen zijn.

Leestijd : 2 min

Echter, in contrast met de voorbije jaren, hebben we al heel wat neerslag gekend en een bijhorende enorme plaagdruk. Een bezoek aan het proefplatform diende dus wat eerder te gebeuren dan eind augustus. Na onze nationale feestdag was er immers al heel wat in het veld te zien.

Endavia en Enicade

Corteva Agriscience heeft 2 sterke aardappelfungiciden in zijn aanbod: Zorvec Endavia (70 g/l benthiavalicarb + 30 g/l oxathiapiproline) én Zorvec Enicade (100 g/l oxathiapiproline). Het eerste middel is een all-in-one formulering, het tweede wordt aangeboden als duo-pack (dus steeds met een partner te gebruiken).

Het proefprotocol dat aanlag had 2 doelen: een standaardreferentie vergelijken in een doorspuitschema waar dan de Zorvec-middelen werden geplaatst. Tweede doel was om te starten met de standaardreferentie in de markt gevolgd door behandelingen met diverse middelen die de markt biedt.

De rassen Fontane en Agria lagen aan in proef. “Het zijn niet de zwakste rassen inzake de aardappelplaag, maar het zijn praktijkrassen”, zo legt ons Frederik De Witte, customer technology specialist uit. Door de hoge plaagdruk dit seizoen waren de onbehandelde rijen reeds volledig ‘ontloofd’. In de andere, behandelde objecten werden de verschillen duidelijk. Fontane had vooral last van bladphytophthora, Agria ook van stengelphytophthora. Men dient ook te weten dat het om een natuurlijke plaaginfectie ging in de proef. Als we het afgestorven onbehandelde gewas zien, naast de behandelde objecten, weten we onmiddellijk waarom we plaagbescherming toepassen.

Conclusies

Een eerste en logische vaststelling waar Frederik De Witte ons op wees in het veld was dat bij een hoge plaagdruk, zoals seizoen 2021, we de spuitintervallen moeten verkorten. “Hier bieden de Zorvec-middelen al een eerste voordeel: zij kunnen het spuitinterval met 3 tot 4 dagen verlengen ten opzichte van middelen van concullega’s. Handig voor landbouwers met een grote oppervlakte of nog andere activiteiten op het moment dat de gewasbescherming moet gebeuren. Een ander voordeel, naast de snelle regenvastheid is de translaminaire werking en sterke systemiciteit, zodat ook nieuwe groei beter beschermd wordt.”

Frederik De Witte raadt aan om de Zorvec-middelen het best in te zetten in de snelle loofgroeifase. Dan profiteert de teler maximaal van de eigenschappen van Zorvec. Het nieuwe blad wat er na de bespuiting bijgroeit, is dan beter beschermd door de systemische werking van Zorvec. Zorvec geeft ondanks het langere spuitinterval nog steeds een betere bescherming. Dit geeft de teler meer rust en flexibiliteit in het spuitschema.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken