Startpagina Akkerbouw

Vorig jaar was annus horribilis voor de Belgische landbouw

Het jaar 2016 zullen de Belgische boeren niet snel vergeten, in negatieve zin. De lente was te nat, op sommige plaatsen waren er zelfs overstromingen, wat resulteerde in een daling van de productie. Dat blijkt uit cijfers die de FOD Economie maandag gepubliceerd heeft.

Leestijd : 1 min

Deskundigen spreken van de slechtste tarweoogst in meer dan 30 jaar. En de cijfers liegen er niet om: de productie van wintertarwe bedroeg vorig jaar 1,39 miljoen ton, ofwel 27 % minder vergeleken met 2015. Hetzelfde verhaal voor andere gewassen als wintergerst (-19,2 %), suikerbieten (-9,7 %), koolzaad (-18,2 %) en aardappelen (-7,11 %). Ook bij het veevoeder zijn er forse dalingen: snijmaïs (-25,5 %) en voederbieten (-22,7 %).

Vorig jaar telde ons land 36.910 boerderijen, tegen 36.921 in 2015 (-0,03 %), waarmee het aantal landbouwbedrijven nagenoeg stabiel is gebleven. In Wallonië was er een lichte stijging van het aantal boerderijen (+0,61 %), in Vlaanderen een lichte daling (-0,37 %).

De cijfers zijn enkele dagen voor de start van de landbouwbeurs van Libramont bekend gemaakt, die traditioneel het laatste weekend van juli doorgaat.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken