Startpagina Varkens

Beer Alpine van het Rozenhof voert lijst aan

In de fokwaardeschatting gebaseerd op de prestaties van biggen opgezet in het begin van dit jaar prijkt beer Alpine van het Rozenhof bovenaan de lijst. Dit dankt deze Piétrain-beer aan de uitstekende eigenschappen en resultaten van de nakomelingen.

Leestijd : 2 min

De beer Alpine van het Rozenhof van fokker-eigenaar KI Oudenburg, was ditmaal de aanvoerder van de Optimal Prime-beren. Deze vlotte, lange beer had uitstekend groeiende nakomelingen met een topvoederconversie en een meer dan degelijke karkaskwaliteit in het nakomelingenonderzoek van de selectiemesterij.

Deze data, samen met de genomische informatie uit het DNA van Alpine, resulteerde in een uitstekende fokwaardeschatting (zie tabel). Bovendien presteerden de nakomelingen ook nog eens beter dan gemiddeld op kenmerken geregistreerd in de kraamstal, wat resulteerde in de gunstige kraamstalindex van 126,7 punten. Alpine van het Rozenhof stamt uit een van de best fokkende zeugen van Dirk en Veronique Gantois, eigenaars van KI Oudenburg. Deze zeug W/P-191 van het Rozenhof presteerde het reeds in een vorige worp om 3 predikaatberen af te leveren.

Ook nestbroer Arac van het Rozenhof, waarvan de nakomelingen een paar maand later in de selectiemesterij binnenkwamen, belooft zijn vader een topindex te bezorgen bij de volgende berekening.

Optimal en Premium

Opmerkelijk is ook de prestatie van fokker Luk Vermeiren uit Rijkevorsel die bij deze berekening de top 5 plaatsen wist binnen te halen bij de Optimal-beren met 5 van zijn fokproducten (namelijk de beren Android, Andras, Astri en Arec in eigendom van KI Vansteenlandt in Krombeke; en Atletico in eigendom van Luk Vermeiren zelf). Dit geeft duidelijk aan dat deze fokker zich probeert te onderscheiden in de kenmerken groei en voederconversie, waarbij hij eerder streeft naar een standaard karkaskwaliteit.

Bij de Premium-beren is het dan eerder fokker Edward Van Esch uit Tienen die met 4 fokproducten in de top 5 een serieuze fokprestatie neerzet, in het streven naar beren die zich onderscheiden in karkaskwaliteit. Dit deed hij met de beren Akami en Achilles ter Ganzendries in eigendom van KI Bevel en Amby en Avanty ter Ganzendries in eigendom van KI Bart & Paul Clincke in Ruiselede.

Jürgen Depuydt, VPF

3309-FWS (2)

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken