Startpagina Vleesvee

Schurft bij BWB: Als het kriebelt, moet je krabben

Schurft is een huidaandoening die voorkomt op drie kwart van alle vleesveebedrijven met Belgisch witblauwe runderen in Vlaanderen. Deze lastige huidziekte kan tot zware economische verliezen leiden.

De ziekte karakteriseert zich door een huidontsteking met vochtige korsten, die bijna altijd op de rug gelokaliseerd is. Het dier ervaart intense jeuk en bij zichtbaar aangetaste dieren wordt vaak een verminderde dagelijkse groei gezien. In ernstige gevallen kan het zelfs voorkomen dat het dier overlijdt door een bijkomende bacteriële infectie. Samen met de kosten van de behandeling kan dit tot flinke economische verliezen voor de veehouder leiden.

Kleine beestjes, grote last...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken