Startpagina Actueel

Verlaagde tarweproductie doet de prijs wereldwijd sterk stijgen

Hoe zijn de voorbije weken de internationale markten van koolzaad, soja, maïs en tarwe geëvolueerd? Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico-management bij MTC, geeft ook deze maand zijn visie als expert.

Leestijd : 3 min

De wereldproductie van koolzaad krijgt door het USDA-rapport een stevige klap. “We verliezen 4,17 m MT en duiken zo onder de 70 miljoen, een grens waar we ondertussen al 8 jaar rond blijven hangen. De Canadese canolaproductie blijft het uiteraard moeilijk hebben. Neerslaghoeveelheden zijn vergelijkbaar met die van 2002-2003, waar dit uiteindelijk tot een rendementsverlies van 15% leed”, zegt Raf Beyers. Dit zou de huidige oogst op 16,5 m MT zetten.

Soja

Het nieuwe USDA-rapport bracht geen grote veranderingen met zich mee. “Men liet het Amerikaanse rendement iets onder de verwachtingen dalen naar 50,0 bu/acre versus 50,4 door de markt verwacht en 50,8 in het vorig rapport. Het USDA stelde de exportverwachtingen richting China lichtjes naar beneden bij, waardoor de verwachte eindstocks hetzelfde blijven.

We zullen verder inzicht krijgen in het uiteindelijke rendement met de Amerikaanse ‘crop tour’, die nu start. Over de weersverwachtingen voor de Verenigde Staten moeten we ons voorlopig niet al te veel zorgen maken. Deze geven voldoende neerslag voor de komende 8 à 14 dagen. Voor de al heel droge regio’s zal dit waarschijnlijk te weinig/te laat zijn, maar dit kan ervoor zorgen dat de goede staten top worden om zo te compenseren”, aldus Raf Beyers.

Maïs

Het nieuwe USDA-rapport zorgde ook voor een verrassing op de internationale maïsmarkten, zij het minder explosief dan de tarweprijzen. De wereldwijde productie is in totaal met 8,7 mio MT verlaagd als gevolg van lagere opbrengsten in de VS en de EU, gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere productie in Oekraïne.

“Het Amerikaanse maïsrendement was lager dan verwacht met 174,6 bu/acre vs. 177,6 door de markt verwacht en versus 179,5 in het vorige rapport. Ook de schatting van de Braziliaanse maïsoogst kwam fors lager uit door de droogteproblematiek en de vorstschade. Daardoor zullen zij minder kunnen exporteren, wat de druk op de Amerikaanse maïs vergroot.”

Tarwe

De internationale tarweprijzen kenden een vrij explosieve stijging voor deze tijd van het jaar, nadat het USDA-rapport melding maakte van een heel fors verlaagde internationale tarweproductie. “Dat er oogstverliezen zouden zijn in het noordelijk halfrond was wel al duidelijk, maar zo’n groot verlies van 15,5 miljoen ton was toch vrij onverwacht. Ondanks deze verlaging is er nog al sprake van een recordproductie.”

De grootste verrassing komt uit Rusland, waar de oogst is verlaagd met 12,5 mio tot 72,5 mio ton (analisten hadden op -5 mio gerekend). Door de droogte in Canada en de VS werden ook daar de productieverwachtingen verlaagd. “De goede vooruitzichten voor Oekraïne en Australië, met mogelijk recordoogsten, wegen hier niet tegen op en zijn onvoldoende om de nerveuze markt te temperen.”

Opbrengsten wisselend

De eindvoorraden worden geprojecteerd op het laagste niveau in 5 jaar. In Europa hebben de oogstwerkzaamheden een inhaalbeweging gemaakt na het gunstige weer van de voorbije dagen. “De opbrengsten zijn wisselend, maar leiden nog niet tot het verlagen van de prognoses. De kwaliteit is voor voertarwe voldoende, maar is veelal niet voldoende voor maaltarwe. Ook de aanhoudende golf van internationale tenders en de zwakkere euro-dollar wisselkoers blijven de markt ondersteunen”, besluit Beyers.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken