Startpagina Actueel

Meer dan helft van Belgische gemeenten voorstander van statiegeld

Net iets meer dan de helft van de Belgische gemeenten, 307 van de 581 gemeenten, heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ze vragen daarmee de verschillende regeringen in ons land om statiegeld op blikjes en plastic flessen in te voeren. Het gaat om 203 Vlaamse, 3 Brusselse en 101 Waalse steden en gemeenten.

Leestijd : 1 min

In Wallonië werd de laatste maanden een sterke groei opgetekend. Zo riep de Waalse tegenhanger van de VVSG, de Union des Villes et Communes Wallones (UVCW), bevoegd minister van Milieu Céline Tellier (Ecolo) in een advies eind juni onder meer op om voor statiegeld te gaan. Vorig jaar ondertekenden bijna alle Waalse boerenorganisaties en de hele Vlaamse milieubeweging al een open brief in Le Soir.

De Statiegeldalliantie merkt op dat de Waalse en Brusselse regering statiegeld in hun regeerakkoord hebben opgenomen. "Wij hopen dat alle gewestregeringen snel positief op onze oproep reageren en het proces starten om statiegeld in wetgeving vast te leggen", klinkt het.

"Onze straten zullen schoner zijn, ons platteland zal schoner zijn, het vee zal veiliger zijn en we zullen besparen op de gemeentelijke inzamelkosten." In Nederland wordt sinds 1 juli statiegeld geheven op kleine plastic flesjes. Eind 2022 volgt dezelfde maatregel ook voor blikjes. De Statiegeldalliantie pleit al sinds 2017 voor de invoer van statiegeld.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken