Startpagina Wetgeving

Hervormd Europees landbouwbeleid neemt eerste horde in parlement

Het nieuw Europees landbouwbeleid, dat in 2023 moet ingaan, is donderdag, 9 september, goedgekeurd in de bevoegde commissie van het Europees Parlement. “Deze historische hervorming zal de verdere groene transitie van de landbouwsector begeleiden op een manier die in overeenstemming is met de Green Deal”, reageert Hilde Vautmans (Open Vld).

Leestijd : 2 min

De onderhandelaars van het parlement en de lidstaten bereikten eind juni een akkoord over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023-2027. Ze zijn er naar eigen zeggen in geslaagd een evenwicht te vinden tussen een vergroening van de landbouw en een eerlijker verdeling van de landbouwsubsidies, vooral aan kleine en middelgrote familiebedrijven en jonge boeren. Zo komen er financiële prikkels voor landbouwers die extra inspanningen doen op het vlak van klimaat en milieu. De lidstaten moeten dan weer 25 procent van de rechtstreekse inkomenssteun voor landbouwers reserveren. Minstens 10 procent van de inkomenssteun moet herverdeeld worden ten gunste van kleine bedrijven.

De drie luiken van het akkoord zijn donderdag telkens met een grote meerderheid goedgekeurd. “We zijn nog maar één stap verwijderd van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid”, zegt Hilde Vautmans, die zo verwijst naar de verwachte plenaire goedkeuring van het akkoord in november. Zelf is ze plaatsvervanger in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Volgens Vautmans biedt het toekomstige GLB kansen aan de boeren. “Dat doen we door meer flexibiliteit in te voeren om zo de diversiteit van onze landbouwsectoren in heel Europa te beschermen en beter te benutten, maar met behoud van een sterk kader op Europees niveau.”

Ook Tom Vandenkendelaere (CD&V) en Benoît Lutgen (cdH) zijn plaatsvervangers in de commissie Landbouw, maar stemden niet mee. Ze volgen wel de lijn van hun EVP-fractie, luidt het, die voor het akkoord is. Een vierde Belg, Marc Tarabella (PS), stemde tegen de strategische aanpassingen van het GLB omdat die niets zouden doen aan de uitdagingen voor de landbouwers en op het vlak van klimaat. Tarabella stemde wel voor de strakkere organisatie van de markt voor landbouwproducten.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Nieuwe niet-productieve investeringen in de bestaande lijst

Wetgeving Landbouwers kunnen ervoor kiezen om investeringen te doen die niet direct inkomsten genereren, maar wel bijdragen aan de biodiversiteit, aan het landschap en aan bodem- of waterbeheer. De lijst werd recent geüpdatet. Hier kan je de nieuwe lijst met investeringen uit het Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2023 raadplegen.
Meer artikelen bekijken