Farm to Fork-strategie goedgekeurd

Deze boer draagt zijn steentje bij aan het verduurzamen van de sector met zonnepanelen en windmolens.
Deze boer draagt zijn steentje bij aan het verduurzamen van de sector met zonnepanelen en windmolens. - Foto: Jeroen Morel

Europees Parlementslid, lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Europese boeren worden vandaag geconfronteerd met een steeds veeleisender, complexer en vaak onsamenhangend milieu- en klimaatbeleid. Zij willen hun steentje bijdragen aan het verduurzamen van de landbouwsector. Daarvoor hebben ze een samenhangend en voorspelbaar kader nodig dat hen in staat stelt de uitdagingen aan te gaan en om van duurzame landbouw een economisch levensvatbaar businessmodel te maken.

De Farm to Fork-strategie en het nieuwe GLB zijn het juiste antwoord op het juiste moment en combineren de verwachtingen van onze burgers met kansen voor onze boeren. Nieuwe economische opportuniteiten zullen gecreëerd worden door de invoering van nieuwe technologieën, die een erg belangrijke rol zullen spelen in de groene transitie en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de voedselproducerende sector.”

“De strategie bestaat natuurlijk uit meer dan nieuwe technologieën alleen en ondersteunt uiteraard ook verschillende andere initiatieven om de duurzaamheid in de volledige voedselketen te verhogen. Zo is het verbeteren van de biodiversiteit in de landbouw een belangrijk onderdeel van de strategie, maar gaat het ook over initiatieven die focussen op het reduceren van voedselverspilling, het versterken van de positie van onze landbouwers in de voedselvoorzieningsketen, circulaire economie, de promotie van lokale voeding en het beter informeren van consumenten zodat zij bewust keuzes kunnen maken in de voeding die zij kopen en consumeren. Het is nu aan de Commissie om de strategie verder uit te werken, rekening houdende met de aanbevelingen van het Europees Parlement zodat zowel boeren, consumenten als het milieu zullen profiteren van de strategie”, besluit Vautmans.

Kabinet Vautmans

Meest recent

Meest recent