PaardenPunt Vlaanderen vraagt ‘structurele oplossingen’ na wolvenaanval op pony’s en ander vee

Nu ook paarden en runderen door de wolf aangevallen worden, blijkt er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren.
Nu ook paarden en runderen door de wolf aangevallen worden, blijkt er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren. - Foto: Pixabay

De uitbreiding van de wolvenpopulatie door nieuwe welpen vereist een verhoogde aanvoer van voedsel. Zowel het Wolf Fencing Team als Welkom Wolf verwachten een piek van wolvenaanvallen, klinkt het maandag. Voor burgemeester van Oudsbergen Marco Goossens (CD&V) is er sprake van een ‘probleemwolf’.

Nu ook paarden en runderen door de wolf aangevallen worden, blijkt er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren en wordt dringend gevraagd dat er maatregelen genomen worden, klinkt het bij PaardenPunt Vlaanderen.

"De tijd dat enkel schapen ten prooi vallen, is helaas al lang voorbij. Inmiddels groeit de kritiek op de aanwezigheid van wolven. De paardenhouders uit de regio leven in angst. Is dit wat de maatschappij wil?", vraagt PaardenPunt Vlaanderen. "Met geld valt het verlies van een paard of pony niet zomaar te vergoeden."

Wolf-fences zijn duur volgens de paardenhouders, zeker voor weides van grote dieren. "Het kan niet de bedoeling zijn om alle weilanden voor tal van dieren, waaronder volwassen paarden en runderen, over de volledige omtrek wolfproof te maken", aldus de paardenhouders. "Paarden en runderen op beperkte wolfproof gemaakte oppervlaktes gaan houden, is evenmin realistisch."

Belga

Meest recent

Meest recent