Nieuwe groeicurves voor jongvee

Dankzij een grote hoeveelheid gegevens kon men de groeicurves voor jongvee  actualiseren.
Dankzij een grote hoeveelheid gegevens kon men de groeicurves voor jongvee actualiseren. - Foto: Inagro

De groeicurves die melkveehouders momenteel gebruiken, zijn gebaseerd op gegevens van meer dan 20 jaar geleden. Het melkvee is in tussentijd echter stevig geëvolueerd. De dieren zijn genetisch vooruitgegaan en ze werden ook groter. Bovendien ligt de focus tegenwoordig op een snellere opfok. Het is dus hoog tijd om de groeicurves een update te geven!

Actuele gegevens

In het Vlaio-project ‘Jongleven’, uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Inagro en Hooibeekhoeve, wordt al enkele jaren het gewicht, borstomtrek en kruishoogte opgevolgd van het jongvee (Holstein) op verschillende Vlaamse melkveebedrijven. Dit leverde de nodige gegevens op om nieuwe groeiformules en groeicurves op te stellen (figuur 1).

Uit de verzamelde gegevens op praktijkbedrijven bleek dat, op bedrijven die hun jongveeopfok goed onder controle hebben, de groei van het jongvee de curve volgt die overeenkomt met een afkalfleeftijd van 22 maanden (ALVA 22 in figuur 1). Gemiddeld kalven de dieren op deze bedrijven uiteindelijk af op 23,7 maanden.

Figuur 1. Geactualiseerde groeicurves in functie van de afkalfleeftijd van de vaarzen (ALVA 22, 24 en 27)
Figuur 1. Geactualiseerde groeicurves in functie van de afkalfleeftijd van de vaarzen (ALVA 22, 24 en 27)

Controle van je opfokresultaten

In de opfok van een kalf zijn er enkele mijlpalen die je gemakkelijk kan aangrijpen om de opfokresultaten op je bedrijf te controleren. Zo streef je het best naar een lichaamsgewicht van het kalf van 80-85 kg op 2 maanden (na het spenen), 200 kg op een leeftijd van 6 maanden en 380-400 kg op het moment van de start van de inseminatie. Op bedrijven met een goede opfok kan vaak al vanaf 13 maanden (of soms nog vroeger) gestart worden met insemineren wanneer het gewicht van 400 kg bereikt wordt.

Aan de slag

Met de nieuwe formules werd ook de tabel geactualiseerd waarmee je het lichaamsgewicht van jongvee kan inschatten aan de hand van borstomtrek of kruishoogte (tabel 1). Zo kan je ook zonder baskuul, met een lintmeter, op een vlotte manier de groei van het jongvee opvolgen. Heb je geen lint- of stokmeter bij de hand, dan kan je de kruishoogte van het jongvee monitoren aan de hand van een streep op de muur, bijvoorbeeld op 137 cm hoogte. Bij deze kruishoogte zijn de dieren immers zwaar genoeg om geïnsemineerd te worden.

Je kan de groei van het jongvee zelf bijhouden aan de hand van de tabel, maar je kan ook gebruikmaken van de ‘Jongveetool’. Met deze gratis onlineapplicatie kan je zelf de gewichten/metingen registreren en de groei van je jongvee opvolgen en evalueren. Registreren kan via https://jongveetool.inagro.be

Demobeurzen kalveropfok

Project KalFit organiseert 2 demonstratiebeurzen over jongvee-opfok. Er worden live demonstraties voorzien. In verschillende categorieën worden producten in actie getoond aan het publiek. Geplande demo’s: kalverdrinkautomaten, biestmeters, melktaxi’s, pasteurs, kalverhutten, JongveeTool. Daarnaast is dit ook een klassieke beurs waar producenten hun tools voor een geslaagde jongvee-opfok tonen aan het publiek.

- Donderdag 30 september: Hooibeekhoeve, Geel

- Dinsdag 5 oktober: ILVO Dier, Melle

Meer info en aanmelden: www.rundveeloket.be/demobeurzen_kalveropfok

Partners van het project KalFit zijn de provincie Antwerpen (Hooibeekhoeve), ILVO, Inagro, DGZ, departement Landbouw en Visserij en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

Evi Canniere (Inagro), Matthieu Frijlink (ILVO Rundveeloket)

Meest recent

Meest recent