West-Vlaamse quinoa in winkelrekken van Carrefour

Carrefour breidt haar assortiment uit met een in West-Vlaaderen geteelde quinoa.
Carrefour breidt haar assortiment uit met een in West-Vlaaderen geteelde quinoa. - Foto: TD

Die exclusieve producten beantwoorden aan een strikt lastenboek dat rekening houdt met smaak, duurzaamheid, respect voor dierenwelzijn en producenten. Tegelijk worden ze tegen een betaalbare prijs verkocht.

Oergraan

Quinoa wordt al eeuwen geteeld op de hoogvlakten van Peru en Bolivia, een dor gebied waar niet veel anders kan groeien. Daarom werd het al wel eens het ‘oergraan’ genoemd. Eigenlijk is het geen graan maar een zaad dat een enorme opmars kende, mede onder impuls van de Wereldgezondheidsorganisatie die had ingezien dat quinoa gekweekt kon worden om het wereldwijde voedseltekort aan te pakken. De vraag naar deze zaadjes steeg dus meteen op ongelooflijk explosieve wijze. En de wereld begon met het telen van quinoa.

Tegenwoordig worden quinoazaadjes in België geteeld. Vroeger vond men quinoa enkel in de rekken van natuurvoedingswinkels en speciaalzaken. Gezonder eten was toen al een trend maar we lieten ons vooral leiden door de meningen van voedselexperten. Vandaag is gezonde voeding een hype, is iedereen ermee begaan en heeft quinoa zijn plaatsje gevonden in de grootwarenhuizen.

Goed voor mens en milieu

Carrefour gaat er prat op dat ze haar assortiment kan uitbreiden met een quinoa-variëteit die goed is voor mens en milieu. Carrefour heeft hiertoe een contract ondertekend met een West-Vlaamse producent die sinds kort ook deel uitmaakt van de Kwaliteitsketen Carrefour.

Al meer dan 20 jaar biedt de Kwaliteitsketen Carrefour producten aan met een authentieke smaak en gegarandeerde kwaliteit. Ze komen tot stand dankzij geprivilegieerde partnerschappen met lokale telers. De producten beantwoorden aan een strikt lastenboek: correcte vergoeding, duurzame productiemethodes en respect voor dierenwelzijn.

De Carrefour quinoa wordt geteeld zonder enige behandeling met pesticiden en op basis van duurzame landbouwpraktijken die de biodiversiteit bevorderen zoals gewasrotatie, gebruik van groenbemesting en mechanisch wieden. Het is vrij van residuen van bestrijdingsmiddelen.

Quinoazaadjes zijn makkelijk verteerbaar, bevatten weinig zetmeel en vet. Ze zijn vezelrijk en een goede bron aan eiwitten. Hierdoor zijn ze net als soja en peulvruchten een duurzame bron aan eiwitten voor wie geen of minder vlees eet.

De Carrefour quinoa wordt aangeboden in een 100% recycleerbare verpakking.

Carrefour - TD

Meest recent

Meest recent