Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Milieuterrorist, het alias voor de wolf

Een lezer richtte zich via onze krant naar de vzw Landschap en zodoende naar de Heer Loos van Welkom Wolf.

Leestijd : 3 min

Beste vzw Landschap,

Als hobbyveehouder en dierenobservator ben ik zeer ongerust over de aanwezigheid van de wolf. Reeds jarenlang selecteer ik op dieren met een rustig karakter. Zulk vee en zulke paarden zijn veel aangenamer in de omgang met de mens en soortgenoten en zijn veel rustiger in de weide. Er is veel minder risico op dierenleed doordat ze elkaar iets aandoen.

Met het verschijnen van de wolf zijn zulke dieren de eerste prooi, er is immers nooit de nood geweest om zichzelf te verdedigen. Ze zijn op dat gebied dus ook heel onervaren. Dit dier in een netjes afgesloten weide is dus een veel makkelijkere prooi dan een ever in het bos. In de industrie noemt men dit the low hanging fruits, maar de wolven moeten geen Engels kennen om dit toe te passen.

Die wolf proof fence geloven jullie daar nu zelf in ?

In het natuurgebied rond de Antwerpse haven heeft men ergens een stuk land afgemaakt met 7 omheiningen rond om grondbroeders een kans te geven om hun kuikens groot te brengen. Raad eens waar men een vos vond?

De enige die hierbij wint, is de een of andere Chinese draadfabrikant. De veehouder, hobbyveehouder, paardenhouder… verliezen – als ze al aan het nodige materiaal kunnen raken – tijd en geld. En dat voor een sector die met eigen middelen aan wereldmarktprijzen moet kunnen overleven in een van de duurste landen op aarde om aan landbouw te doen.

Het zicht op de weides wordt er niet mooier op. En straks zien we nergens meer een schaap, geit, rund of paard in hun meest natuurlijke en diervriendelijke omgeving. Onze dieren gaan, net zoals de wilde konijnen die je haast nooit meer te zien krijgt sedert de komst van de vos en steenmarter, getraumatiseerd en angstig op de weide staan, met alle risico’s van dien wanneer de eigenaar zijn dier wil pakken voor opstallen of behandeling.

Net zoals karaktertrekken vererven en handelwijzen ingebouwd geraken door gewoonte, gaat ook de wolf uit gewoonte en gemak zich toespitsen op alle diersoorten die zich achter een draad bevinden. Deze karaktertrek ga je er niet meer uit krijgen, eenmaal een dier 1 keer ervaart dat dit voor hem meer trefzeker is, krijg je het er niet meer uit. Vang maar eens een koe die eenmaal het ‘leizeel’ uit de hand van de veehouder heeft weten te trekken of zet maar eens een paard vast dat een keer zijn kopstuk heeft stuk getrokken.

Uiteindelijk hypothekeert een kleine roedel dieren de vrijheid van verschillende honderdduizenden grazers, en hun eigenaars, de passant die geniet dat een grazer zelf zijn kostje bij elkaar knabbelt. Diezelfde passant moet straks bevreesd zijn voor zichzelf wanneer hij zich alleen in het landschap bevindt.

In Frankrijk heeft men becijferd dat elke wolf jaarlijks een grotere kost is dan een modale manager.

Laat die wolf leven op plaatsen waar het dier de ruimte vindt, maar prop die niet per se tussen die 377 mensen per vierkante kilometer in Belgie. Want samen met hun allerlei aan dieren lijkt me dat ‘volzet’.

Wij houden allen van dieren, maar op een ietwat verschillende manier.

Op het doden van een wolf staat een behoorlijke strafmaat. De strafmaat voor het doden van een huis- of nutsdier door de wolf is voor de eigenaar (verlies, onrust, extra zorgen om de rest van zijn dieren...).

U ziet dit wellicht anders, maar voor mij is de benaming ‘milieuterrorist’ het alias voor de wolf.

B. Helsen

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken