Stralende zon geeft jubileumeditie Werktuigendagen in Oudenaarde extra kleur

Voor de 25ste keer zijn de Werktuigendagen te gast in Oudenaarde. De weergoden zijn ook deze editie weer bijzonder gunstig gezind. De zon schijnt volop en het is bijzonder gezellig vertoeven tussen de bijna 200 exposanten. De organisatoren verwachten over de 2 dagen naar schatting 60.000 bezoekers.

Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.
Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. - Foto: LV

De reacties van die duizenden bezoekers zijn alvast unaniem: het is weer bijzonder fijn om uit ‘het kot’ te komen en in een aangename sfeer naar al dat moois te komen kijken. De Werktuigendagen bewijzen eens te meer dat land- en tuinbouwbeurzen nog altijd de plek zijn om collega’s te ontmoeten, nieuwigheden te ontdekken en in een gemoedelijke sfeer wat bij te babbelen.

Minister Hilde Crevits pleit voor respect en samenwerking

Op de officiële opening, onder meer bijgewoond door Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, werd het belang van de sterke en innovatieve Vlaamse land- en tuinbouwsector uitgebreid benadrukt. Heel wat prominenten uit de diverse agrovoedingsector luisterden geboeid naar de verschillende toespraken. Lokale politici benadrukten het belang van de Werktuigendagen voor de stad Oudenaarde en bewierookten de land- en tuinbouwers, als vertegenwoordigers van de essentiële sector in de voedselvoorziening én beheerders van het Vlaamse platteland.

ILVO stelt onder andere nieuwe teelten voor op de Werktuigendagen.
ILVO stelt onder andere nieuwe teelten voor op de Werktuigendagen. - Foto: LV

In haar openingsspeech benadrukte Vlaams landbouwminister Hilde Crevits dan weer dat onze Vlaamse land- en tuinbouwers meer respect verdienen. “In de coronaperiode heeft iedereen meer dan ooit de liefde voor onze boeren weer ontdekt. Spijtig dat die gegroeide interesse zich niet onmiddellijk vertaalde in een groter respect. Dat grote respect verdienen onze landbouwers. En de Werktuigendagen dragen hier een grote steen toe bij.”

Applaus voor afscheidnemend voorzitter Georges Van Keerberghen

Verder brak Vlaams minister Hilde Crevits een lans voor meer samenwerking tussen de verschillende sectoren. “Breek uit naar andere sectoren, ga verder in overleg. Die grotere verbondenheid tussen landbouwers en bedrijven kan alleen maar voor iedereen goed zijn, onder meer op het vlak van wateruitdagingen en als beheerders van het platteland.” Tenslotte gaf Vlaams minister Hilde Crevits de jonge landbouwers nog extra moed. “We zullen een extra inspanning leveren voor onze jonge land- en tuinbouwers. Zij vormen de toekomst van onze sterke land- en tuinbouw in Vlaanderen.”

Het is de laatste editie van Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Werktuigendagen. Hij gaat binnenkort bij Boerenbond met pensioen.
Het is de laatste editie van Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Werktuigendagen. Hij gaat binnenkort bij Boerenbond met pensioen. - Foto: LV

Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Werktuigendagen, is dit weekend aan zijn laatste editie toe. Hij kreeg voor zijn inzet van vele jaren en grote expertise een minutenlang applaus en ook een geschenk. Ook hij benadrukte het belang van de Werktuigendagen. “We zijn heel blij dat we dit evenement, uiteraard coronaproof, weer kunnen organiseren. Deze beurs heeft een uniek karakter en brengt op een gemoedelijke manier iedereen bijeen.”

Duurzaamheid en maatschappelijk relevant

Dat de Werktuigendagen onder meer ook inzetten op demoproeven bewijst het uitgebreide programma dat werd samengesteld. “We dragen bij tot een positief imago voor onze sector. Inspelend op duurzaamheid en op maatschappelijk relevante thema’s. Ik denk dan aan het bodembeheer, mechanische onkruidbestrijding… Maar vergeten we ook de oldtimers niet. Dat knap georganiseerde oldtimergebeuren roept ook bij mij nostalgische gevoelens op.”

Ook postcorona heeft een openluchtbeurs (en uiteraard ook binnen in hallen, zoals later dit jaar Interpom in Kortrijk XPo en Agribex in Brussel) zijn nut. En dat bewijzen dit weekend de Werktuigendagen. “Zelfs ook in een alsmaar groter wordende digitale wereld. Mensen zien uit om elkaar weer te ontmoeten, om elkaar een hand te geven, nieuwe technieken, collega’s en andere professionelen te zien”, aldus Georges Van Keerberghen.

Eerste BioVlam voor La vie est belle

Op de Werktuigendagen in Oudenaarde reikte Vlaams landbouwminister Hilde Crevits de eerste BioVlam uit, in een organisatie van VLAM. Er waren 5 genomineerden: bioboer Mark Van Hove, BelOrta, La vie est belle, Abinda en vzw Vitale rassen.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits reikte de eerste BioVlam uit aan La vie est belle uit Oostkamp.
Vlaams landbouwminister Hilde Crevits reikte de eerste BioVlam uit aan La vie est belle uit Oostkamp. - Foto: LV

De eerste BioVlam gaat naar La vie est belle uit Oostkamp voor innovatie in eiwitrijke, vegetarische maaltijden. Het bedrijf uit Oostkamp lanceert een nieuw product. Het gaat om een basisproduct voor een vegetarische maaltijd. Het is een biologisch eiwitrijk ingrediënt dat je als consument op je eigen manier kan gebruiken. Hartig, zoet, in een burger of in een pastasaus. De winnaar van de BioVlam wordt tijdens 1 jaar de ambassadeur voor de biosector van VLAM.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent