Startpagina Varkens

Hoe ga jij om met PRRS op jouw bedrijf?

Net als elk varkensbedrijf is elke veehouder uniek. De aanpak van PRRS kan je dus maar beter aanpassen aan jouw bedrijfssituatie, maar ook aan de manier waarop je zelf het liefst werkt. Zicht krijgen op jouw eigen voorkeuren en manier van werken, kan helpen om de sterke en zwakke punten te identificeren.

Leestijd : 3 min

Op basis van die persoonlijke informatie kun je vervolgens aan de slag. De PRRS-enquête helpt je te ontdekken wat voor type PRRS-manager jij bent. Na het invullen krijg je tips op maat om je acties nog beter te laten aansluiten bij de behoeften van je bedrijf.

Perfect team

Een varkenshouder en zijn echtgenote die samen al vele jaren met succes een gesloten varkensbedrijf uitbaten, vulden de enquête in. We spraken met de varkenshouder over zijn ervaringen.

“Mijn vrouw en ik zijn een perfect team en tot onze verbazing werd dat bevestigd door de PRRS-enquête. Toch zijn we erg verschillend. Mijn echtgenote houdt van actie: zij wil altijd direct aan de slag met aanpassingen of nieuwe ideeën. ‘We zien wel wat er gebeurt en indien nodig sturen we bij’, zegt ze dan. Zelf weeg ik liever alles eerst eens goed af. Ik neem niet graag risico’s en daarom hou ik alles nauwgezet bij. Ik ken van elke ronde de groei, voederopname, voederconversie, opzet en het aflevergewicht en sterftepercentage. Ook mijn zeugenboekhouding hou ik zeer gedetailleerd bij. ‘Meten is weten’ is mijn motto.”

De PRRS-Monitor is de perfecte tool

“Als we ergens een aanpassing doen, dan kan ik ook perfect zien wat het effect daarvan is op de gezondheid en de prestaties van mijn dieren, maar ook omgekeerd: door alles zo nauwgezet bij te houden merk ik het direct op als er iets verandert en kunnen we op zoek naar de oorzaak voor het uit de hand loopt. Uiteraard nemen we ook deel aan de PRRS-Monitor. Wat mij betreft, is dit de perfecte tool om de PRRS-situatie op mijn bedrijf te monitoren en snel veranderingen op te merken.”

Enquête levert boeiende informatie

“Als deelnemer aan de PRRS-Monitor vond ik het ook nuttig om deel te nemen aan de PRRS-webinar begin juni. Naast interessante presentaties over het onderwerp, werd tijdens deze webinar ook de PRRS-enquête gelanceerd. Met deze enquête zou je onder meer te weten komen wat voor type PRRS-manager je bent.

Uit nieuwsgierigheid heb ik de enquête onmiddellijk ingevuld en mijn vrouw ervan overtuigd om hetzelfde te doen. En wat bleek? We zijn allebei duidelijk een ander type en de beschrijving van elk van deze types komt verbazend goed overeen met hoe we elk het liefst te werk gaan. Zo blijk ikzelf een ‘Berkshire’ te zijn, het type dat houdt van monitoren en registreren. Iemand die zijn bedrijfssituatie perfect in beeld heeft. De tip die ik meekreeg, is om sneller actie te ondernemen, iets waar mijn vrouw heel goed in is. Zij blijkt namelijk een ‘Duroc’ te zijn, iemand waarbij het vooruit moet gaan. De tip die zij meekreeg, was dan ook om af en toe eens te vertragen en de situatie te analyseren. En laat dat nu net iets zijn waar ik heel goed in ben.”

Niet meer dan 5 minuutjes

“Als we de enquête mogen geloven, vullen we elkaar dus perfect aan. Dat is iets wat we na al die jaren samenwerken eigenlijk al wisten, maar het was toch wel leuk om de enquête in te vullen en een beschrijving te krijgen van onze eigen manier van werken. Ik zou het iedereen aanraden, je kan er altijd iets van leren en het neemt niet meer dan 5 minuutjes in beslag.

Bovendien lever je op deze manier ook input voor de ‘PRRS-foto’ die het PRRS-programma wil maken. Dit is een overzicht van de PRRS-situatie in België die opgemaakt wordt wanneer voldoende varkenshouders de enquête hebben ingevuld. Wij kijken alvast uit naar de eerste ‘foto’, want die zal ongetwijfeld interessante info bevatten.”

Tamara Vandersmissen, DGZ

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken