Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Nog 1 keer wil ik mijn hart luchten...

Een trouwe lezer kroop in haar pen om haar hart te luchten. Ze schreef een brief naar minister van Omgeving Demir.

Leestijd : 4 min

Neen, ik ben geen ontkenner van de klimaatverandering. Ik vind ook dat we er alles aan moeten doen om de gevolgen te beperken, maar ik ben wel van mening dat we nuchter en realistisch moeten blijven. Het klimaat schommelt al miljoenen jaren (remember de ijstijden). Ook bij ons wordt er zo weinig mogelijk afval gemaakt en zo veel mogelijk gerecycleerd, wordt er zo vers mogelijk gegeten, wordt de auto niet gebruikt voor 1 boodschap, maar groeperen we... Dat is maar normaal ook!

Maar moet die klimaatopwarming echt zo hard in de schoenen van de Vlaamse landbouwer geduwd worden? Zoals iedereen natuurlijk weet: de Vlaamse landbouw samen is minder vervuilend dan 1 (!) fabriek van Arcelor-Mittal.

Veel jobs verbonden aan landbouwsector

Stel nu eens, zoals het beleid nu gevoerd wordt, dat we daardoor op een doemscenario afstevenen voor de Vlaamse landbouwbedrijven. Toegegeven, de Vlaamse landbouwers zijn waarschijnlijk maar 0,5% van de Vlaamse bevolking, maar er zit toch een hele economie en dus vele jobs achter. Vlug een greep uit de brede waaier, denk maar aan koekjesfabrieken, aardappelverwerkers, zuivelfabrieken, kaasmakerijen, slachthuizen, versnijderijen, groenteverwerkende bedrijven, meelfabrieken, brouwerijen, constructie-ondernemingen, bouwbedrijven, betonfabrieken... Maak onze landbouwbedrijven kapot, dan gaan er immens veel jobs verloren.

Hoe is het dan mogelijk dat er zo weinig mensen hun nek durven uit te steken voor de Vlaamse landbouwmensen? Eerlijk? We hebben het al moeilijk genoeg en willen niet nog represailles op ons dak!

Niet realistisch en ongeloofwaardig

Het is natuurlijk politiek en iedere minister heeft voor- en tegenstanders, maar mevrouw Demir – ik kan niet anders dan u benoemen – uw visie is niet realistisch en ongeloofwaardig. We moeten allemaal terug naar kleinschalige familiebedrijven volgens u. Ik kan dat alleen maar toejuichen en iedereen vult dat in naar eigen kunnen. Groenteverkoop thuis, boerderijslagerij, hoevezuivelverwerking... maar dat is gewoon niet voor iedereen weggelegd. En laten we eerlijk zijn, ook dikwijls niet genoeg om van te leven. Dus wordt er ook nog bijgekweekt om te verwerken of te exporteren en ook dat is een doorn in uw oog.

Misschien een beetje kort door de bocht, maar ik dacht dat ons kleine Belgenland met een enorme staatsschuld zat? Zorgt die te grote export volgens u dan niet voor vers, buitenlands geld dat hier binnenkomt en kan gebruikt worden voor onze staatskas en de bevolking?

Nog zo eentje: ‘Ze moeten het ginder maar kweken/telen.’ Wij hebben in Vlaanderen de vruchtbaarste grond van Europa om groenten en fruit te telen, de knapste bollen, know how en een gezond klimaat om dieren te kweken. U wil alles zomaar weggooien?

Inderdaad, de oplossing is dan om goedkoop, dubieus, buitenlands voedsel in te voeren (cfr. de cordon bleus die recent uit de winkelrekken gehaald werden. Dan vergeet men gemakkelijkerwijze te vermelden dat dit geen Belgische producten waren). En als we dan toch afhankelijk zijn van ingevoerd voedsel, wat zal er gebeuren als de invoerders plots een machtsspelletje spelen zoals de gasleveranciers? Dan wordt voedsel enkel betaalbaar voor de happy few...

Geen export, dan moet u consequent zijn en de import verbieden van appelsienen, citroenen, ananas, bananen, mango's, avocado's... of gaan we die hier kweken? Ik dacht het niet.

Ik wil u absoluut niet persoonlijk viseren, maar u maakt me boos omdat u niet beseft welke dagelijkse inspanningen de landbouwer levert om het voor iedereen leefbaar te houden met respect voor de natuur. Omwille van uw wetgeving moeten wij onze buren dan ambeteren met nachtelijk tractorwerk. Die laatste toegeving dat u deed in verband met het mest uitspreiden? We mochten de laatste zondag van de zomervakantie dan toch nog mest uitspreiden, omdat we te weinig mooi weer hadden gekregen om alles rond te krijgen. Wie denkt u dat u daar een plezier mee deed? Alle wandelaars en fietsers die het heerlijke aroma moesten opsnuiven als ze voorbijkomen en dan weer denken ‘die vuile boeren’? Ik had het liever anders gezien, zodat we met respect voor onze omgeving kunnen werken. Gewoon een klein beetje uitstel zoals in onze buurlanden en Wallonië, want daar lukt het wel.

Niets is zonder gevolg

Uw ‘ijveren’ om in Vlaanderen grote landschaps- of natuurparken te ontwikkelen, maakt mij immens bang!

Onze burgemeesters zo onder druk zetten om uw plannen te ondertekenen! Vindt u zulk beleid nog normaal? Het park zal zogezegd geen grote gevolgen hebben? Laat me niet lachen. Niets is zonder gevolg.

Ik denk zomaar aan iets wat er misschien zou kunnen gebeuren: voor alle landbouwgronden in dat park een heel lage of nulbemesting (geen opbrengst meer), langs alle kleine straatjes bomen aanplanten (grote onderhoudskosten voor de gemeentes en praktisch ondoenbaar voor groter vervoer), beperkingen en eisen voor mensen die hun huis willen renoveren, verbouwen of bouwen (superieure meerkost) waardoor hun woning op termijn ook niks meer waard wordt....

Ik zal er waarschijnlijk niet heel ver naast zitten.

Om nog eens op die bemesting terug te komen, voor u overal bos en prairie wilt planten. Weet dan dat het N-residu in en rond de bossen groter is dan op de Vlaamse landbouwgronden... Weet dan dat het organisch bodemleven in landbouwweides veel groter en gevarieerder is dan bij grasland in natuurgebied...

Alles in de landbouw wordt opgevolgd en gecontroleerd.

Nog zoiets: in biologisch voedsel zouden er meer vitamines en mineralen zitten en dat kan zo zijn. (Ik heb trouwens helemaal niets tegen biologisch, maar je moet aan mensen de vrije keuze laten.) Ik kan u geruststellen, door middel van doorgedreven bodemontleding wordt daar ook hard aan gewerkt in de gangbare landbouw. Onze landbouw nu is niet meer de landbouw van pakweg 15 jaar geleden...

Mevrouw Demir, ik wou dit niet schrijven, maar ik voelde mij verplicht want vele landbouwers zijn doodsbang voor wat er nog komt..

En nu leg ik mijn pen neer want onze dieren wachten op mij...

U kent het he, en de boer ploegde voort...

Naam bekend bij de redactie

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken