Startpagina Pluimvee

Nederlands bedrijf aansprakelijk gesteld voor fipronil in eieren

Nederlandse pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door het gebruik van het giftige insecticide fipronil, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk. Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren is terechtgekomen.

Leestijd : 3 min

Fipronil kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor nieren, lever en schildklier. ANP meldt voorts dat de bron van de besmetting vermoedelijk bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen ligt. De autoriteiten vielen onlangs binnen bij een bedrijf in Weelde, een deelgemeente van Ravels, dichtbij de Nederlandse grens.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft van meerdere bedrijven gehoord dat ze ChickFriend schriftelijk op de hoogte hebben gesteld, zei NVP-voorzitter Hennie de Haan dinsdag. De Haan houdt er rekening mee dat het bedrijf failliet zal gaan. ChickFriend zelf was dinsdag onbereikbaar. De voicemail van het bedrijf meldt dat dit wegens "zakelijke omstandigheden" is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten maandag om eieren met bepaalde codes erop niet te eten, omdat daar een zodanig hoge concentratie fipronil in zit dat het een acuut gezondheidsgevaar oplevert. Op die eieren, afkomstig van een bedrijf uit het Gelderse Eck en Wiel, staat de code X-NL-40155XX. De X staat daarbij voor ieder getal. Volgens de NVWA kunnen consumenten andere eieren gewoon eten.

In totaal heeft de inspectiedienst zo'n 180 van de circa duizend pluimveebedrijven geblokkeerd, omdat daar vermoedelijk fipronil is gebruikt. Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. De autoriteiten vielen onlangs binnen bij een bedrijf in Weelde, een dorp dichtbij de grens onder Tilburg.

Intussen is ook in Duitsland onrust ontstaan over eieren uit Nederland en België. De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft inmiddels bijna een miljoen eieren laten terugroepen. Dat gebeurde nadat bij een verdeel- en inpakpunt bij de plaats Borken het gif in eieren werd ontdekt. Via het verdeelpunt werden ook 1,3 miljoen eieren naar de deelstaat Nedersaksen getransporteerd. Het ministerie van Landbouw in die staat adviseerde inmiddels om die ook uit de handel te halen. Het is niet bekend of ook in andere deelstaten eieren met gif zijn terechtgekomen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de affaire met het gif fipronil dat in eieren terecht is gekomen, is volgens de Nederlandse justitie "in volle gang". Zo zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook de administratie van het bedrijf is in beslag genomen.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) richt zich bij het onderzoek niet alleen op dit bedrijf. Ook wordt gekeken naar de mogelijke toeleveranciers.

"We kijken in hoeverre de bedrijven de leverantie en toepassing van het schadelijk middel kan worden verweten", zei een woordvoerster van het Functioneel Parket, dat het onderzoek leidt. Zij noemt geen namen van bedrijven.

Eerder werd bekend dat gedupeerde pluimveehouders het bedrijf ChickFriend uit Barneveld verantwoordelijk houden. Dat was ingehuurd om bloedluis te bestrijden. Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. Daarom wordt in het onderzoek zoveel mogelijk met België samengewerkt.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken