Startpagina Aardappelen

Let op voor rot bij het inschuren van aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) laat weten dat het oppassen is geblazen omwille van rot bij gerooide aardappelen. Hun voornaamste advies is om goed te communiceren bij het rooien en inschuren.

Leestijd : 1 min

Na een natte zomer volgde een drogere september, gevolgd door enkele kletsnatte dagen begin oktober. De veldomstandigheden zijn doorgaans zeer nat om aardappelen te rooien voor de lange bewaring. Wachten op betere weers- en rooiomstandigheden is aanbevolen, maar niet altijd mogelijk.

Communiceren is belangrijk

Communiceer goed met de chauffeur van de rooier over mogelijk rot. Hef het mes tijdig op en laat desnoods delen van het veld ongerooid als ze een gevaar vormen voor de bewaring.

“Rot inschuren is geen optie”, benadrukt het PCA. “De vele ventilatie-uren die nodig zijn om twijfelachtige partijen droog te krijgen, zijn moeilijk te combineren met een goede kiemremmingsstrategie en al zeker omdat vocht doet kiemen.”

Partijen met rot moeten daarom af land verwerkt worden of apart (en slechts kort) bewaard worden.

Grond op kettingen

Communiceer ook met de chauffeurs over de gevoeligheid voor rooischade en stootblauw. Rooi met voldoende grond op de ketting en zorg voor een goede productstroom. Laat de knollen niet nodeloos rollen. Beperk de valhoogtes, zowel in de kippers als op de inschuurlijn.

PCA

Lees ook in Aardappelen

6% minder aardappelproductie verwacht in de NEPG-zone

Aardappelen Tijdens de laatste meeting op 9 november schatte de North-western European Potato Growers (NEPG) dat de aardappelproductie voor de 4 belangrijkste productielanden (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) 6% lager is dan vorig jaar. Door de hoge productie- en bewaarkosten wordt in 2023 ook verwacht dat het areaal daalt.
Meer artikelen bekijken