Debat op Space in Rennes: ‘Dierenwelzijn? Allemaal goed, maar wat als het water aan onze lippen staat?’

Space biedt ook een ruim forum aan interessante debatten en conferenties.
Space biedt ook een ruim forum aan interessante debatten en conferenties. - Foto: LV

Niet alleen bij ons in Vlaanderen, maar ook in andere delen van Europa is er vaak sprake van agribashing.

Het blijft ook in Frankrijk niet alleen bij woorden, het gaat er soms hard aan toe. Zo getuigden tijdens verschillende debatten meerdere veehouders over wansmakelijke toestanden die ze hebben meegemaakt.

Door een dierenrechtenorganisatie werd zo een veehouder verweten dat hij aan praktijken zoals de holocaust meedoet.

Er was ook een heel interessante getuigenis van een varkenshoudster die uren werd geïnterviewd door een Frans tv-station.

Fout knip- en plakwerk

Bij de uitzending, waarbij veel geknipt en geplakt werd, kwam alleen maar de zware druk op het milieu tot uiting. Er werd totaal niets getoond over de vele inspanningen die ook veehouders in Frankrijk leveren om aan vergroening en strenge milieuvoorwaarden te voldoen.

Ook hier blijkt: wees transparant, zeg nog meer wat je precies doet. Daar heeft, ook in Vlaanderen, spijtig genoeg niet iedereen oren naar. Ook de Nederlandse politica Caroline van der Plas, die met haar BoerBurgerBeweging in Nederland een zetel in het parlement haalde, was aangekondigd. Ze was er zelf niet bij, maar bracht een videoboodschap waarin ze uitlegde waarom ze vanuit de landbouwjournalistiek politica werd.

Minstens even interessant was een debat over dierenwelzijn in de varkenshouderij. Ook in Frankrijk zijn de prijzen laag en wordt in de richting van retailers gekeken. Het lokte een opmerkelijke getuigenis van een jonge varkensboer uit: “We begrijpen dat er meer op dierenwelzijn moet worden ingezet, maar wat als het water aan onze lippen staat?”

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent