Startpagina Agribex

Agribex 2021 zet in op slim boeren

Fedagrim, de organisatie achter het landbouwsalon Agribex, zit in rechte lijn om de 72ste editie van het ‘landbouwsalon’ te organiseren. Dat zal dit jaar door gaan van 8 tot en met 12 december op de Heizel in Brussel.

Leestijd : 2 min

Dit jaar wordt door de organisatoren ingezet op ‘slim boeren’. Enerzijds doelen ze hiermee op het gebruik van precisielandbouwtechnieken. Anderzijds op het zoeken van nieuwe landbouwbedrijfsmodellen en dus ook vedienmodellen om een antwoord te bieden aan de maatschappelijke uitdagingen en het landbouwbeleid.

Platform

Agribex heeft altijd al een platform en ontmoetingsplek willen zijn. Deze functie wordt komende editie nog sterker uitgespeeld. Hierom trekt Fedagrim volop de kaart van innovatie en inzichten die helpen om de landbouw robuuster en duurzamer te maken.

Precisielandbouw

Via een specifiek thema-eiland wordt ingezoomd op de mogelijkheden die precisielandbouw betekenen. Op de beurs zal een multifunctionele akkerbouwrobot getoond worden. Een prototype is ontwikkeld aan de UGent ter verbetering en uitbreiding van een bestaande robot van AgroIntelli.

Koolstoflandbouw

Agribex is meer dan een handelsplatform dat blijkt uit de diverse symposia die georganiseerd worden. We hadden het eerder al over precisiebemesting, maar een recenter en vrij belangrijk thema zal ook dit van koolstoflandbouw zijn (carbon farming).

In de Green Deal van de Europese Unie is dit een belangrijk hoofdstuk. Landbouw kan een deel van de oplossing kan zijn om via een economische activiteit ook broeikasgassen en meer bepaald koolstof in de grond vast te houden. Diverse verenigingen en de beursorganisatie is ervan overtuig dat koolstoflandbouw één van de oplossingen zal zijn om CO2-reductie te realiseren. Maar het principe is nog niet bekend genoeg en daarvoor is Agribex het geschikte platform.

Feed the Future

Met het thema-eiland ‘Feed the Future’ wil Agribex het rendement van de veehouder, en in de hedendaagse context vooral dit van de varkenshouder, verbeteren door beter datamanagement te promoten. Door bijvoorbeeld een permanente screening van de varkens via de RFID oormerken komt er een pak waardevolle informatie naar boven. Door datamanagement kan de boer mogelijks besparen op arbeid en kosten en dus zijn rendement verhogen.

Meer info via: www.agribex.be

Tim Decoster

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken