Startpagina Actueel

Voedingsindustrie op zoek naar geschoolde arbeiders

Fevia, de federatie van de Voedingsindustrie, is dringend op zoek naar geschoolde arbeiders. Uit cijfers blijkt dat ruim 62.000 medewerkers in deze industrie zijn tewerkgesteld.

Leestijd : 1 min

Ondanks de coronacrisis bleef de voedingsindustrie in 2020 verder investeren, maar de groei dreigt afgeremd te worden door stijgende grondstof- en energieprijzen, door de aangetaste liquiditeit en solvabiliteit én zeker ook door het tekort aan technische profielen.

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Steven Coenegracht opvroeg, blijken in de voedingssector 42.548 mannen en 19.716 vrouwen te werken, of samen goed voor 49.723 voltijdse equivalenten. Het gemiddelde aandeel van 55-plussers verdeeld over de verschillende provincies ligt net onder de 19%. Dat aandeel is het grootst in Antwerpen (20,7%) en het laagst in West-Vlaanderen (16,4%).

Fevia signaleerde eerder al het tekort aan voldoende geschoolde arbeidskrachten en reikt zelf ook oplossingen aan. Zo wordt onder meer geïnvesteerd in opleidingen voor knelpuntberoepen en in een toekomstgerichte visie. De sector kreeg van Vlaams minister Hilde Crevits ook 6,5 voltijdse equivalenten.

Die sectorconsulenten engageren zich tot acties in verband met het ondersteunen van instroomprojecten voor werkzoekenden, het versterken van de competentie van uitzendkrachten, het promoten en financieren van loopbaanbegeleiding, het stimuleren van voedingsbedrijven om een duurzaam HR- en organisatiebeleid te voeren en het ondersteunen van het sociaal overleg in verband met werkbaar werk.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken