Startpagina Veeteelt

Opnieuw vogelgriep in buurlanden vastgesteld

Nederland en Duitsland meldden eerder deze week de eerste besmettingen van het najaar met hoogpathogene vogelgriep H5 bij pluimvee. Ook de trekroutes van wilde vogels die ons land aandoen, zijn besmet. Er kondigt zich dus een erg zwaar vogelgriepseizoen aan.

Leestijd : 2 min

Het precieze virustype in Nederland is nog niet gekend; er is enkel geweten dat het om een H5-virus gaat. In Duitsland gaat het om een H5N1-virus: dit is het virus dat sinds de zomer het meest is aangetroffen in zowel wilde vogels als pluimvee. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)volgt de situatie van nabij op en zal, zodra de situatie dit vereist, een periode van verhoogd risico afkondigen.

Aan professionele pluimveehouders wordt dan ook gevraagd om waakzaam en voorzichtig zijn bij alle activiteiten in en rond de stallen. Schenk bijzondere aandacht aan het uitladen en verplaatsen van dieren, alsook aan de bioveiligheid van het strooisel dat in de stal gebruikt wordt. Stalbezoek door derden moet zoveel als mogelijk beperkt worden en moet steeds gepaard gaan met een strikte toepassing van de preventieve maatregelen. Daarnaast is het op professionele pluimveebedrijven nog altijd verplicht om pluimvee binnen (of afgeschermd) te voederen en te drenken. Bij bedrijven gelegen in een risicogebied voor wilde vogels, moet de buitenloop van pluimvee permanent afgeschermd zijn.

Uiteraard is ook bij het vervoer van dieren en eieren een verhoogde aandacht voor de reinheid van het gebruikte materiaal (kratten, trolleys, vervoermiddelen, …) absoluut noodzakelijk.

Op de website van het FAVV vindt u meer info over vogelgriep en de huidige maatregelen.

Mensen die in de natuur een dode wilde (water-)vogel opmerken, wordt verzocht om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800 99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Voorkom de verspreiding van het virus en raak de vogels niet aan.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken