Startpagina Uw stem

Lezersbrief: De landbouwer wordt een museumstuk

Een lezer maakt bedenkingen over de toekomst. Wordt een landbouwer dan zo uitzonderlijk? Wordt hij als het ware een museumstuk dat men komt bezoeken?

Leestijd : 3 min

Op een herfstdag rijdt een geruisloze elektrische bus van Chinese makelij de boerderij op. Een meute 3 D-geprinte klonen stapt af, eerst moeten ze door een luchtledig sas en een desinfecterende sproeier en dan pas mogen ze voet zetten op de grond.

De boer op

Het thema van de uitstap is: ‘De boer op’. Dit thema past in de verplichte bijscholingen met als hoofdtitel: Proeven van echte dingen. Aangezien ik hou van bezoek op de boerderij en aangezien ik het prototype ben van echtheid, kon ik dit voorstel moeilijk weigeren.

De bezoekers worden binnengeleid in een allergievrije ruimte en krijgen een film voorgeschoteld over de geschiedenis van de mens. Ondertussen staan de boer en ik achter een glazen scherm, we genieten van een kopje koffie en ook van glurende klonenblikken. Onze 4 kinderen doen ook mee aan de show, want die zijn nog echter dan ik. Nel praat ais een echte advocate, Paulien weet verduiveld goed wat ze wil, Tim weet reeds heel lang dat de wereld rondom hem niet meer echt is en Rosalie huppelt door het leven.

Kennismaking

Na de film maken de klonen kennis met ons. De neuzen worden dichtgeknepen want ja ... zo ruikt echte buitenboerenlucht: heel indringend, puur natuur, eigen aan het buitenwerk. Handen worden teruggetrokken want ja... zo voelen wij: warm, beweeglijk, getaande en gebruinde huid.’ ls dat een mens?’, wordt er gegniffeld.

Als tweede halte stoppen we bij de lekker geurende en o zo grote sierlijke koeien. Een ganse stal vol melkgevende dames in hun sas. Plots duikt een robot op en geeft die aan iedere kloon een rode pil, tegen allergieën. Vraagt die robot aan de boer of hij er ook eentje moet hebben, maar te laat, het flesje Jupiler is al open. “Veel beter dan pillen”, lacht hij.

Het bezoek loopt bijna op zijn eind. Plots staan alle klonen stil. Aja, dat was vandaag, dat Facebook eventjes de elektriciteit ging uitschakelen... Gaan wij ondertussen van de gelegenheid gebruikmaken om een stutje te eten zodat we er straks weer tegen aan kunnen.

Opgeruimd staat netjes

Na een half uur zet de elektrische meute zich weer in gang. Sommigen zouden wel een likje vet kunnen gebruiken, maar aangezien de energieprijzen nog steeds de pan uit swingen, smeren we enkel echte dingen.

Oei, daar duikt Billie op, onze speelse geit die vaak uit het hok ontsnapt. Hij rent op de klonen af en de boel schiet overhoop. Draden en springveren allerhande, ijzer overal. Met het oude ijzer weet de boer wel raad. Opgeruimd staat netjes. De geruisloze bus vertrekt deze keer wel heel geruisloos, want hij is leeg. Ondeugende Billie heeft de boel gered.

Het is erover, maar toch...

lk weet het, het is erover. Het kan me niets meer schelen. De wereld is erover. De organisatie van de samenleving is erover. Soms vraag ik me af of ik in Deinze niet tussen klonen loop. Wat is echt? Wat is niet echt? Weten jullie het nog? Wie bezit nog gezond verstand?

De afgelopen weken troost ik me met Willen Vermandere die de mensen bezingt als rusteloze mieren, zoveel dolende zielen... Wil jij een dolende ziel worden? Misschien ben je het al.

De letterzetter schrijft gelaten. Omdat ook zij getroffen wordt door de stijgende kunstmestprijzen en de verscherpte controles van de Mestbank. De enige lichtpunten op mijn weg zijn mijn 4 echte kinderen en de West-Vlaamse wijsheid van de zanger met de baard.

De letterzetter, Nazareth

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken