Combinatie kiemremmers Restrain en MH zeer effectief voor tafelaardappelen

Sinds het Europese verbod op de chemische kiemremmer CIPC, maakt veldbehandeling met MH vaak standaard onderdeel uit van de ingezette kiemremoplossingen.
Sinds het Europese verbod op de chemische kiemremmer CIPC, maakt veldbehandeling met MH vaak standaard onderdeel uit van de ingezette kiemremoplossingen. - Foto: MV

Restrain wordt veelvuldig toegepast als antikiemmethode bij aardappels voor de verwerkende industrie en als pootgoedverbeteraar. “Dat ethyleen een uitstekende kiemremmer is in de bewaarschuur is bekend”, vertelt Dirk Garos, directeur van Restrain. “Er is alleen nog twijfel over de inzet van ethyleenkiemremming bij tafelaardappelen op schappen.” Sinds een paar jaar worden aardappelen in het veld echter vaak bespoten met de plantengroeiregelaar MH. “Wij hebben klanten en hun afnemers die een combinatie van MH en ethyleen gebruiken twee jaar lang zeer nauw gevolgd. Daaruit blijkt dat ontkieming in het schap maar zeer beperkt voorkomt als de combinatie wordt ingezet. We hebben zelfs resultaten gezien van langere houdbaarheden op de schappen in vergelijking met alleen CIPC-kiemremming.”

Een goedkoper alternatief

De effectiviteit van de gecombineerde methode is goed nieuws voor telers en leveranciers van tafelaardappelen. Sinds het Europese verbod op de chemische kiemremmer CIPC, maakt veldbehandeling met MH vaak standaard onderdeel uit van de ingezette kiemremoplossingen. Voor kiemremming tijdens de bewaring zat de keten vaak vast aan dure alternatieve middelen. Garos: “Kiemremming met Restrain is zes à acht keer voordeliger dan andere kiemremmers; dat scheelt tot wel tien euro per ton aardappelen per bewaarperiode. Restrain is daarnaast bruikbaar in opwarmloodsen en verpakkingsstations omdat het middel geur- en residuvrij is, in tegenstelling tot de alternatieven. Bij het gebruik kan bovendien geen schilbrand optreden.”

Garos hoopt dat leveranciers van tafelaardappelen de nieuwe combinatie in overweging nemen. “De aardappelsector is continu in ontwikkeling sinds het verbod op CIPC. Daarom is het verstandig om regelmatig nieuwe mogelijkheden te verkennen. Deze combinatie van kiemremmers biedt leveranciers van tafelaardappelen niet alleen financiële voordelen, maar is ook nog eens milieuvriendelijk en efficiënt.”

Meest recent

Meest recent