Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - Nog meer bedrijven geblokkeerd. Hoe moet het verder?

In Frankrijk, Nederland, België en Duitsland zijn bedrijven getroffen door de ‘fipronilcrisis’. Hoe moet het nu verder? FAVV, Groen, Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt en dioxinecommissaris Freddy Willockx reageren.

Leestijd : 5 min

Ook in Frankrijk is nu een boerderij geblokkeerd, omdat er mogelijk fipronil in eieren zit. Het gaat om een boerderij in de regio Pas-de-Calais, schrijft de krant La Voix du Nord.

Het is nog niet zeker dat de eieren besmet zijn met het insecticide. Dat wordt onderzocht. De boer heeft enkel aan de autoriteiten gesignaleerd dat hij op 28 juli door één van zijn Belgische partners is geïnformeerd "dat het betrokken product mogelijk gebruikt is in zijn kwekerij".

Sindsdien verliet geen enkel ei nog het bedrijf, aldus het Franse ministerie van Landbouw in de krant. Het bedrijf blijft geblokkeerd tot de resultaten van de analyses bekend zijn.

Of er nog andere besmette eieren op de Franse markt zijn terechtgekomen, wordt onderzocht. Mocht dat het geval zijn, dan zullen die eieren uit de markt worden gehaald, zegt het ministerie. De bedrijven zijn verwittigd en werden opgeroepen om hun leveringen te controleren, luidt het.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zondag een lijst vrijgegeven van 170 eicodes van pluimveebedrijven die besmet zouden zijn met het verboden pesticide fipronil. Dat betekent volgens een woordvoerder van de voedselwarenautoriteit niet dat er 170 bedrijven gesloten zijn. Dat meldt de NVWA zondag aan persagentschap DPA.

In Nederland werden zaterdag nog eens 14 pluimveebedrijven geblokkeerd wegens een te hoge concentratie van fipronil. De eieren werden teruggehaald uit de winkels.

Volgens de NVWA wordt de lijst constant aangevuld.

FAVV verduidelijkt timing in eierkwestie

Aangezien er de laatste dagen nogal wat verwarring heerst over de timing van de fipronilcrisis, heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zondag wat meer uitleg verschaft over de kwestie.

"Het FAVV is begin juni door één Belgisch bedrijf van legkippen op de hoogte gesteld dat daar mogelijk een probleem was met fipronil. Dat had het bedrijf in eigen controles aangetroffen", zo luidt het. "Het FAVV is daarop meteen een onderzoek gestart en heeft het parket op de hoogte gebracht omdat het om fraude gaat. Fipronil mag niet in de voedselketen aanwezig zijn en is daar dus illegaal."

"Het onderzoek heeft zo snel mogelijk in kaart gebracht welke andere bedrijven mogelijk nog betrokken waren", zo klinkt het voorts. "Zodra er indicaties waren dat het probleem zich ook in andere landen stelde, zijn zij daar meteen van op de hoogte gebracht. Op 20 juli is er ook een officiele waarschuwing uitgezonden naar alle EU-landen."

De bedrijven die volgens het onderzoek het voorbije jaar mogelijk het insecticide gebruikt konden hebben, zijn meteen geblokkeerd. "Zij moeten daarop zo snel mogelijk hun klanten inlichten zodat zij de mogelijk besmette eieren uit de rekken kunnen halen. Er zijn bij die bedrijven ook monsters genomen, die we testen op de aanwezigheid van fipronil. We verwachten zeer binnenkort alle resultaten te hebben."

Groen reageert op FAVV...

In het licht van de fipronilcrisis vraagt Groen de grootst mogelijke transparantie en een versterking van de controles om de veiligheid van het voedsel te garanderen. "De huidige situatie stelt veel vragen over de controlecapaciteit van het Federale Voedselagentschap (FAVV)", zeggen fractieleider Kristof Calvo en Kamerlid Anne Dedry naar aanleiding van de vernietiging van miljoenen eieren in binnen- en buitenland.

Ze roepen bevoegd minister Dennis Ducarme (MR) op om de Kamercommissie versneld bij elkaar te roepen en duidelijkheid te verschaffen aan het parlement en de bevolking. "De consument en hun gezondheid beschermen zou toch de prioriteit moeten zijn? "

"Het FAVV was op de hoogte sinds de maand juni. Waarom werd de besmetting zo lang geheim gehouden en werden er niet meer pro-actieve maatregelen genomen? Hoeveel besmette eieren zijn er ondertussen verkocht en geconsumeerd? Het Federaal Voedselagentschap moet onmiddellijk de cijfers vrijgeven van de concentraties fipronil in besmette eieren. De grootste mogelijke transparantie is noodzakelijk. Als het FAVV dit niet zelf doet, moet minister Ducarme die duidelijkheid verschaffen", aldus Calvo.

"Deze situatie roept ernstige vragen op over de controlecapaciteit en de werking van het FAVV", zegt ook Kamerlid Anne Dedry. "We moeten zeker zijn dat er geen veel zwaardere besmetting heeft plaatsgevonden. In tussentijd vraagt Groen een versterking van de controles op producten die bestemd zijn voor industrieel verwerking om risico voor de volksgezondheid uit te sluiten."

en ook Duitse minister van Landbouw is ‘teleurgesteld’

De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt wil maandag telefoneren met de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Schmidt is "teleurgesteld" dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) al in juni op de hoogte was van de fipronilcrisis. Dat zegt de Duitse minister in enkele Duitse media, waaronder de website T-online.

Voor Christian Schmidt is het duidelijk dat er kwaad opzet in het spel is. "Ik verwacht van de bevoegde autoriteiten dat ze deze zaak snel en minutieus ophelderen. In het bijzonder België en Nederland hebben hier verplichtingen", zei Schmidt in een interview met het Duitse blad Bild.

Duitsland is zwaar getroffen in het schandaal. Volgens het ministerie van Landbouw zijn "minstens drie miljoen besmette eieren" geleverd in het land. Verschillende grote supermarktketens, waaronder REWE en Aldi, hebben al eieren uit de winkelrekken gehaald.

Dioxinecommissaris Freddy Willockx tikt regering op de vingers

Gewezen regeringscommissaris belast voor de dioxineproblematiek Freddy Willockx tikt de federale regering op de vingers, na verklaringen van de Duitse minister van landbouw Christian Schmidt. Die is ontstemd omdat hij niet wist dat het Belgische voedselagentschap FAVV in juni al Fipronil-besmettingen had vastgesteld. "De fouten uit het verleden worden opnieuw gemaakt", aldus Willockx, die pleit voor open communicatie.

In de nasleep van de dioxinecrisis werd Freddy Willockx (sp.a) regeringscommissaris onder Verhofstadt I. Ook toen werd in kippeneieren een giftige stof gevonden. Een gezondheidsrisico dat pas laat aan het licht kwam. Om het stilzwijgen rond gelijkaardige voedselproblemen op te lossen, werd het federaal voedselagentschap opgericht en koos de regering voor een open communicatie met Europa. "Maar we zijn hervallen in de gewoontes van voor de dioxinecrisis", zegt Willockx zondag.

"Als regeringscommissaris was ik kroongetuige van de slechte communicatie over het probleem. Dat schaadt het vertrouwen bij onze Europese partners en bij de bevolking", klinkt het. "Volksgezondheid is altijd de eerste prioriteit. Maar Europa stelt die openheid op lange termijn ook op prijs.

Als het klopt wat de Duitse regering zegt, zijn de regering en het FAVV in de fout gegaan, vindt Willockx. Morgen/maandag zal Schmidt minister van landbouw Denis Ducarme (MR) contacteren over de Fipronil-kwestie.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken