Startpagina Actueel

EU-wijnoogst 2021: historisch laag, maar van uitstekende kwaliteit

Na de eerste oogstvoorspellingen van Copa en Cogeca in september blijkt uit de bijgewerkte gegevens aan het einde van de oogstperiode dat de voorspellingen zijn bevestigd: de opbrengsten zijn aanzienlijk gedaald. Positief aan deze oogst is de uitstekende kwaliteit van de geproduceerde wijnen. De oogstramingen voor 2021/22 zijn gepresenteerd tijdens het wijnoogstevenement van Copa-Cogeca met als titel ‘Inventarisatie van markt- en consumententrends - De weg vooruit’.

Leestijd : 2 min

De meeste landen, en met name de 3 grootste producerende landen (Italië, Spanje en Frankrijk), kenden een aanzienlijke productiedaling die vergelijkbaar is met het wijnoogstjaar 2017/18; dat de boeken in ging als een zeer slecht jaar voor de sector. De voorjaarsvorst, de zomerdroogte, enkele hagelbuien en de occasionele hoge temperaturen in de maand september, samen met plantenziekten in sommige landen, zijn oorzaken van de lage opbrengsten.

Uitdagingen

Klimaatverandering is uiteraard een van de meest urgente thema's waarmee de sector dagelijks te maken heeft en waarin de sector ook aanzienlijke investeringen doet.

De voorzitter omschreef de huidige marktsituatie in de sector als bitterzoet: "Enerzijds zijn er positieve ontwikkelingen op de markt met een herstel van de consumptie na de openstelling van de horeca-sector en met een hervatting van de uitvoer in de nasleep van de opschorting van de tarieven van de VS in verband met het geschil tussen Airbus en Boeing. Anderzijds stellen wij met grote bezorgdheid vast dat de productie- en transportkosten exponentieel zijn gestegen. Meer bepaald zijn de kosten van grondstoffen, energie en vervoer in sommige gevallen gestegen tot niet-levensvatbare en ongerechtvaardigde niveaus, waardoor marginaliteiten dreigen te worden uitgehold en ons concurrentievermogen in het gedrang komt".

Op het evenement kwamen deskundigen uit de academische wereld, van de EU-instellingen en van de sector zelf bijeen om de weg vooruit voor de sector te bespreken en daarbij zowel de uitdagingen als de kansen aan te pakken, waaronder die van veranderende consumptiepatronen, het nieuwe GLB en de opening van nieuwe markten.

Copa-Cogeca - SN

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken