Startpagina Actueel

Verkiezing ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2021

Het blijft nog steeds een dubbeltje op zijn kant, gezien de recente opstoot van het coronavirus. Maar de verkiezing van het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ maakt haar wederoptreden na een jaar noodgedwongen afwezigheid

Leestijd : 5 min

Dit lijkt net op tijd terug te kunnen plaatsvinden, want in een jaar met onder meer Olympische Spelen en Europese Kampioenschappen waren de topprestaties van de paarden die geregistreerd zijn bij een Belgisch stamboek niet op 2 handen te tellen. Het was dan ook een huzarenstukje om uit de brede waaier aan kandidaten 10 paarden te selecteren die plaats mogen nemen op de shortlist. Daarmee zit de taak van Landbouwleven erop. Nu is het aan u om uit te maken wie van deze 10 effectief de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ op zijn of haar al rijk gevuld palmares mag bij schrijven.

Referendum

Al sinds mensenheugenis organiseert Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen een referendum: het Landbouwleven Paard van het Jaar. Zoals de naam al aangeeft, geeft deze verkiezing aan het Belgische (en internationale) kennerspubliek de kans om een Belgisch gefokt paard (lees: een paard dat is ingeschreven bij een Belgisch stamboek) naar aanleiding van zijn of haar prestaties nog eens extra in de bloemetjes te zetten. Uiteraard delen de fokker, ruiter en eigenaar(s) mee in de feestvreugde

Nominaties

Sportieve vreugde was er sowieso het afgelopen jaar. Op alle grote afspraken zetten de Belgische paarden immers hun beste beentje voor, niet in het minst op de Olympische Spelen in Tokio. Daar greep het Zweedse team de gouden medaille. In hun rangen bevonden zich de BWP’er King Edward (ex-King Edward Ress, v. Edward 28) en de SBS’er H&M All In (v. Kashmir van Schuttershof), gereden door respectievelijk Henrik von Eckermann en de nummer 1 van de FEI-wereldranglijst, Peder Fredricson. Alleen al op basis daarvan verdienen ze uiteraard op de lijst met genomineerden te staan, maar beide paarden deden er nog een schepje bovenop. Zo won All In ook individueel zilver in Tokio (en behaalde zo, na zijn eerdere zilveren medaille in Rio, als eerste paard ooit voor de tweede keer op rij een individuele Olympische medaille). King Edward behaalde dan weer de zege in de GP5* van Samorin.

We blijven nog even hangen in Tokio, want ook het zilveren Amerikaanse team was Belgisch getint. Jessica Springsteen en de SBS’er Don Juan van de Donkhoeve (v. Bamako de Muze) leverden een belangrijke bijdrage aan deze medaille. Het ging het Amerikaanse team ook op andere momenten voor de wind. Zo wonnen ze eveneens de landenwedstrijd in het mythische Aken, met opnieuw Don Juan van de Donkhoeve in het team. Het hoofdstuk Tokio kan natuurlijk niet aangehaald worden zonder de lang verwachte Belgische bronzen teammedaille nogmaals in de verf te zetten. Pieter Devos en Claire Z (v. Clearway) werden als reserve meegenomen, kwamen in het team en sprongen naar het brons. Dat resultaat rechtvaardigt hun kandidatuur uiteraard.

Ook op dat andere grote kampioenschap in 2021 waren de Belgische paarden op de afspraak. Het EK in Riesenbeck leverde een zilveren teammedaille op voor Duitsland. Een van de steunpilaren in het Duitse team was de pas 9-jarige BWP’er Mumbai (ex-Mumbai van de Moerhoeve, v. Diamant de Semilly), die dit jaar zijn grote doorbraak beleefde onder Christian Kukuk. Ze lieten namelijk niet alleen in Riesenbeck van zich horen, maar sprongen ook naar de zege in de wereldbeker van Riyadh in het begin van 2021. Het Belgische team schitterde eveneens op het EK, met opnieuw een bronzen medaille als resultaat. De BWP-merrie Katanga v/h Dingeshof (v. Cardento VDL) leverde een grote bijdrage aan dit resultaat met Nicola Philippaerts in het zadel.

Naast de verscheidene kampioenschappen waren er natuurlijk ook, al dan niet met een jaartje corona-uitstel, de vaste afspraken. Dan gaat het in de eerste plaats over het concours in Aken. De meest prestigieuze wedstrijd op de kalender kreeg dit jaar een winnaar met een behoorlijk Belgisch tintje. Halve Belg Daniel Deusser bleek na 2 omlopen en barrage de sterkste op zijn BWP’er Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek). Zij mogen hun naam dus bijschrijven op de ‘winnaarsmuur’ in Aken.

Het brengt ons bij een rijtje veelwinnaars op het allerhoogste niveau. Dan kunnen we niet om de BWP’er Gazelle (v. Kashmir van Schuttershof) heen. Deze voormalige winnares van de GP in Aken liet zien dat ze ondanks haar 15 lentes nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet. Ze won met haar vaste ruiter Kent Farrington (onder meer) de GP5* van Calgary en de GP5* van St. Tropez. Nog zo’n vaste klant in de hoogste regionen van de sport is de BWP-ruin Hello Jefferson (ex-Jerenmias van het Hulstenhof, v. Cooper vd Heffinck). Onder Scott Brash won Jefferson de GP5* van Stockholm en de GP5* van Valkenswaard. Afronden doen we met Tobago Z (v. Tangelo van de Zuuthoeve). De voshengst kreeg te kampen met een hardnekkige blessure het afgelopen jaar, maar dat verhinderde hem niet om tijdens zijn schaarse optredens in 2021 aan de haal te gaan met de zege in de GP5* van Wellington.

Stemming geopend

Het is dus een indrukwekkende lijst genomineerden, maar slechts één paard kan met deze prestigieuze bekroning aan de haal gaan. Wie dat wordt, beslis jij. Rep je dus naar de website van Landbouwleven (www.landbouwleven.be/wedstrijd) en stem op jouw favoriet. Let op: er kan slechts één keer geldig gestemd worden per persoon.

De verkiezing loopt vanaf nu tot 17 december. Met een beetje geluk win je dankzij jouw stem ook nog eens vrijkaarten voor Jumping Mechelen en zo kan je erbij zijn wanneer de uiteindelijke laureaat gehuldigd wordt.

In de tabel bij dit artikel kan je alle genomineerden en hun prestaties nog even kort samengevat raadplegen.

Arnout Coppieters

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken