Ontbossing in Braziliaans Amazonegebied met 22% toegenomen

Op 1 jaar tijd werd een oppervlakte van in totaal 13.235 km2 ontbost.
Op 1 jaar tijd werd een oppervlakte van in totaal 13.235 km2 ontbost. - Foto: Pixabay

Op 1 jaar tijd werd een oppervlakte van in totaal 13.235 km2 ontbost. Het is geleden van 2005-2006 (14.286 km2) dat er in het Braziliaanse regenwoud zo veel werd gekapt, zo valt op te maken uit de gegevens van Prodes, een monitoringsysteem van het Braziliaanse instituut Inpe. Het is al voor het derde opeenvolgende jaar dat er sprake is van een snellere ontbossing in het gebied.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft internationaal al veel kritiek gekregen omdat hij te weinig zou doen om de houtkap te voorkomen. De nieuwe gegevens "betekenen een uitdaging voor ons en we zullen strenger moeten optreden tegen milieudelicten", zo heeft de Braziliaanse minister van Milieu Joaquim Leite erkend tijdens een persconferentie in Brasilia.

Hij stelde wel dat de donderdag bekendgemaakte cijfers "geen correcte weergave zijn van de realiteit van de afgelopen maanden". De Braziliaanse regering zegt ook dat de inspanningen tegen illegale ontbossing werden opgevoerd, onder meer met een verhoogde militaire aanwezigheid op het terrein.

Belga

Meest recent

Meest recent