Varkenshoudster Mieke De Cat: “PRRS-Monitor levert me alleen maar voordelen op!”

Varkenshouders Chris en Mieke zijn fan van de PRRS-Monitors: door te blijven monitoren kunnen ze de evolutie van de circulatie van PRRSV op hun bedrijf opvolgen. Bovendien winnen ze heel wat tijd, omdat ze veel georganiseerder werken.
Varkenshouders Chris en Mieke zijn fan van de PRRS-Monitors: door te blijven monitoren kunnen ze de evolutie van de circulatie van PRRSV op hun bedrijf opvolgen. Bovendien winnen ze heel wat tijd, omdat ze veel georganiseerder werken. - Foto: DGZ

Deze PRRS-monitoring heeft al ontelbare keren zijn nut bewezen. Op basis van de resultaten stellen de bedrijven een plan van aanpak op. Daarna krijgen ze snel info over het effect ervan. Anderzijds waarschuwt de monitor ook als de situatie verandert, waardoor men snel kan ingrijpen en de gevolgen kan beperken.

Wegkwijnende biggen

Mieke De Cat en haar man Chris Geldof zijn eigenaar van een gesloten zeugenbedrijf gelegen in het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle. Deze gedreven varkenshouders hebben 200 zeugen op hun bedrijf en werken volgens het vierwekensysteem. Drie keer per jaar kopen ze gelten aan die eerst 5 weken in quarantaine verblijven, vooraleer ze worden toegevoegd aan de zeugenstapel.

Begin 2019 merkte Mieke op dat haar biggen kort na opzet in de biggenafdeling wegkwijnden, iets waar ze voordien nooit problemen mee hadden gehad. Bedrijfsdierenarts Sofie Willaert liet een aantal onderzoeken uitvoeren en samen besloten ze om ook eens de PRRSV-status in kaart te brengen. Ze schreven het bedrijf in voor deelname aan de PRRS-Monitor Biggen.

PRRS-Monitor Biggen toont oorzaak

Toen Sofie voorstelde om deel te nemen aan de PRRS-Monitor Biggen moesten Mieke en Chris niet lang nadenken. “De problemen waren er en we wilden de oorzaak weten. We hadden op dat moment namelijk geen idee hoe het zat met de circulatie van PRRSV op ons bedrijf. We vaccineerden onze gelten en zeugen al jaren tegen PRRSV, maar een screening hadden we tot dan toe nog niet gedaan.”

Sofie kwam de monsters nemen volgens het vooropgestelde schema en liet deze onderzoeken bij DGZ. Enkele dagen later belde ze met het resultaat. “Zowel de biggen in het begin van de biggenafdeling als deze aan het einde ervan testten positief voor PRRSV. Nu we dankzij de Monitor wisten wat de oorzaak van ons probleem was, konden we aan de slag. Zo zijn we begonnen met een striktere hygiëne in de kraamstal en de biggenafdelingen. Denk bijvoorbeeld aan naaldmanagement en mesjes voor castratie, gebruik van kleuren voor ons materiaal. En we zijn ook gestart met looplijnen.”

Dankzij die maatregelen deden de biggen het opvallend beter. “We hebben onmiddellijk beslist om regelmatig te blijven monitoren, zodat we de evolutie van de circulatie van PRRSV op ons bedrijf kunnen opvolgen.”

Opnieuw positief

“En dat hebben we ons nog niet beklaagd, want nog geen jaar later belde Sofie ons op in verband met de resultaten van onze laatste Monitor. Opnieuw testten al onze biggen positief op PRRSV. Hoe kon dat gebeuren? Sofie legde uit dat het ging om insleep van een nieuwe stam. Bij een positieve PCR-test wordt namelijk automatisch onderzocht of het gevonden virus afkomstig is van een stam die reeds op het bedrijf aanwezig is, of dat het om een nieuwe stam gaat.”

Mieke: “Ik kon het bijna niet geloven. Waar was het misgelopen? Maar het heeft geen zin om bij de pakken te blijven zitten, en dus gingen we opnieuw op zoek naar maatregelen waarmee ik ons bedrijf nóg beter kon beschermen. Natuurlijk zijn er altijd nog puntjes van aandacht, want hoe goed je je best ook doet, af en toe zie je wel eens iets over het hoofd of ga je wat minder strikt om met bepaalde maatregelen.”

Strikte aanpak

Dat is nu net waar Mieke en Sofie zich deze keer op gefocust hebben. “Ik ben nu veel strikter in alles. We werkten al behoorlijk bioveilig, maar nu doen we het nog beter. En dat heeft alleen maar voordelen: niet alleen de biggen doen het opnieuw goed, maar het maakt het werkt ook aangenamer. Alles is beter georganiseerd en zo besparen we zelfs tijd. Ik ben heel blij dat we PRRSV terug onder controle hebben en we blijven regelmatig monitoren om er ons van te verzekeren dat het ook zo blijft”, aldus nog Mieke.

Caroline Bonckaert, DGZ

Ken de PRRS-status van je zeugenbedrijf

De PRRS-Monitor Biggen is de geschikte monitor voor elke varkenshouder die wil starten om de PRRS-status van zijn zeugenbedrijf in beeld te krijgen. Voor deze Monitor bemonstert je bedrijfsdierenarts 3 keer per jaar 20 biggen in de biggenafdeling, verdeeld over 2 leeftijdscategorieën (begin en einde biggenafdelingen). De monsters worden standaard onderzocht op aanwezigheid van het PRRS-virus (via PCR-onderzoek). Bijkomend kan je ervoor kiezen om op de 10 monsters van de oudste biggen antistoffen tegen PRRSV te laten bepalen (via Elisa-onderzoek). Dit is enkel nuttig voor biggen die niet gevaccineerd zijn tegen PRRSV. Als er virus wordt gevonden in bloedmonsters, zal het labo het virus proberen te typeren (sequenering). Zo kan men nagaan of er nieuwe stammen op het bedrijf binnenkomen of steeds dezelfde stam circuleert.

Bovendien voorziet het Sanitair Fonds een tussenkomst voor de analyses binnen het PRRS-programma. Deze bedraagt 8,5 euro per Elisa en 31,5 euro per PCR-analyse. De sequenering wordt volledig vergoed door het Fonds. Meer info en het inschrijvingsformulier voor de PRRS-Monitors vind je op www.sdrp-prrs.be.

Meest recent

Meest recent