Startpagina Bieten

Rooi bieten spoedig en dek hopen af

De temperaturen zijn aan het dalen en hier en daar wordt lichte nachtvorst waargenomen. Het Bieteninstituut (KBIVB) geeft aan dat het nu niet meer gaat over een mogelijke toename van de opbrengst, maar over het rooien onder goede omstandigheden om de opbrengst en de bewaring te waarborgen.

Leestijd : 1 min

Rooi de resterende bieten nu dus, is het advies van het Bieteninstituut. De rooiomstandigheden zijn redelijk nat zodat de rooimachines afgesteld moeten worden om gemakkelijk de grond te verwijderen maar tegelijkertijd de schade en de wortelbreuk te beperken. Hoe minder beschadigde bieten, hoe minder problemen bij de opslag op lange termijn.

Afdekken

De weersomstandigheden zijn momenteel gunstig voor de langdurige opslag van bieten, op voorwaarde dat de hoop goed wordt geventileerd en kan drogen. De laatste bieten werden soms onder moeilijkere omstandigheden gerooid. Het afdekken van de hopen met een geotextiel voor een periode van minimum 2-3 weken is nuttig om de grondtarra bij het laden van de bieten te verminderen en de bewaring te garanderen.

KBIVB

Lees ook in Bieten

KBIVB voert enquête Cercospora uit

Bieten Dit jaar is erg gunstig geweest voor de ontwikkeling van Cercospora. Het KBIVB voert daarom nu een enquête uit, zodat de ondersteuning en het advies geoptimaliseerd kan worden.
Meer artikelen bekijken