Startpagina Actueel

Boeren en muzikanten zij aan zij voor meer respect

Zet een artiest met een warm hart samen met een gedreven boerenbelangbehartiger en daar groeit iets mooi uit! Een vat vol liefde met een stevig scheutje toegankelijke kleinkunst, dat is het muzikale verhaal van Nonkel Tony, het alter ego van de veelzijdige acteur, scenarist-schrijver Hans Van Cauwenberghe. Met zijn nieuwe single ‘Den Boer’ brengt Nonkel Tony een opmerkelijk eerbetoon aan alle landbouwers.

Leestijd : 3 min

”Ik liet het de voorbije zomer aan enkele boeren horen. Man, die waren geëmotioneerd. Er was erkenning, omdat de tekst van dit nummer zo goed hun gevoel verwoordt”, zegt Nonkel Tony. Samen met een al even ontroerende en opmerkelijke videoclip die tot stand kwam op vraag en met de steun van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), is ‘Den Boer’ een mooi verlengstuk van het toneelstuk ‘Boeren’. Dat toneelstuk is van de hand van Erik Vlaminck, op suggestie van Hans Van Cauwenberghe en in opdracht van cultuurfestival MoMeNT Tongeren. Erik Vlaminck schreef dit stuk op maat van de 3 professionele acteurs, Gert Jochems, Katrien Pierlet en natuurlijk Hans zelf. MoMeNT Tongeren realiseerde de plannen en in het voorjaar ‘21 ging de theaterproductie in première in de Tongeren. De voorstelling gaat weer op reis vanaf het voorjaar 2022. De dochter van actrice Katrien is overigens het meisje dat de hoofdrol speelt in de aangrijpende videoclip van ‘Den Boer’.

“Het toneelstuk over de passie van een kleine boer voor zijn stiel, die botst met de klimaatzorg en de moderne landbouw vol grootkapitaal pakt de mensen bij de keel. Voor landbouwers zijn het geen gemakkelijke tijden: de prijzen die de boeren krijgen voor wat ze telen, zijn in dertig jaar tijd niet gestegen, terwijl wij in de supermarkt wel veel meer betalen. De boer verdient écht meer respect en dat is wat ik met ‘Den Boer’ duidelijk wil maken. Na de boekvoorstelling van “Boeren” van Erik Vlaminck speelde ik het nummer voor het eerst, als verrassend toemaatje. De reacties waren overweldigend. Ik zag aan de blik in de ogen en de spontane tranen die hier en daar over de wangen rolden. Ik werd er zowaar zelf ook heel emotioneel van. Weet je: acteurs en muzikanten voelen zich nu eenmaal verwant met boeren. Net als zij werken wij niet, maar delen we een passie. Vandaar ook dit lied”, zegt Hans geëmotioneerd.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is enthousiast over de nieuwe single van Nonkel Tony. Landbouwer en ABS-voorzitter Hendrik Vandamme: “Hans speelde het toneelstuk de voorbije zomer in kader van Theater aan Zee in mijn vroegere koestal en ik was ook meteen ontroerd door zijn afsluitend lied. Het is een ware ode aan de boer. Voor de harde werkers die met hun noeste arbeid zorgen dat er mooie en lekkere dingen op ieders bord terechtkomen. Boeren en boerinnen hebben het de voorbije jaren niet makkelijk. Het liedje ‘Den Boer’ is een mooi eerbetoon voor de boerenstiel. We kunnen alleen maar heel blij zijn met het feit dat er ook vanuit de culturele wereld respect betoond wordt voor ons werk. Het verheugt mij dan ook echt dat iemand als Hans en zijn collega’s artiesten mee de schouders willen zetten onder onze roep voor meer respect, respect voor de boer en boerin, voor de mens achter ieders voedsel. Onze boeren verdienen dat echt wel, voor alles wat ze doen, dag in dag uit. Het lied sluit perfect aan op onze campagne #boerzktrespect en we steunen Hans dan ook graag bij de verspreiding van het liedje.”

De videoclip vind je op https://m.youtube.com/watch?v=tEWsF54oOyI

ABS

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken