Startpagina Actueel

Energie- en veevoederprijzen spelbreker voor landbouw

De stijgende prijzen van energie en veevoeder toonden zich het voorbije jaar een spelbreker voor de landbouwsector. De netto toegevoegde waarde van de landbouw is in 2021 met 8,2% gedaald, aldus Statbel, het Belgische Statistiekbureau.

Het intermediair verbruik, de producten die zijn verbruikt in het productieproces, zou dit jaar met 15,4% toenemen. Die stijging is grotendeels toe te schrijven aan de stijgende energieprijzen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het verbruik van brandstoffen, maar ook voor de prijs van meststoffen, die naar schatting anderhalve keer hoger ligt dan in 2020.

Naast energie is ook de prijs van veevoeder gestegen, wat een negatief effect heeft op de rentabiliteit van de verschillende veeteeltsectoren....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

De horizon van de boeren ligt verder dan 9 juni

Verkiezingen Het is een understatement te zeggen dat de verkiezingskoorts stijgt. Welke partijen nemen het nu écht op voor de landbouwsector wilde Boerenbond weten. Een debat met 7 politieke kopstukken op 16 mei in het Brusselse Theater Vaudeville moest dit duidelijk(er) maken. En wat blijkt… in de aanloop van de verkiezingen zetten álle politieke partijen onze voedselproductie wat hoger op het belangenlijstje.
Meer artikelen bekijken