Startpagina Actueel

Campagne ‘Dank een boer’ voor Kerst

Louis De Jaeger, auteur van het boek ‘We eten ons dood’, Liener Van Hauwaert en Ellen Van Riet lanceren in deze kerstperiode de campagne ‘Dank een boer’. “De landbouwer werkt zich dag en nacht te pletter zodat wij geen honger hoeven te hebben, hiervoor verdienen ze meer appreciatie.”

Leestijd : 2 min

Je doet het een drietal keer per dag en als je ermee stopt ga je dood. Er is geen enkel beroep zo levensnoodzakelijk als die van boer, en toch maken we met onze maatschappij deze stiel kapot. Op maandag 20 december werd de campagne ‘Dank een Boer’ gelanceerd, waarbij iedere Vlaming wordt opgeroepen om een boer uit de buurt te bedanken.

“De meeste mensen bereiden zich voor om de kerstperiode door te brengen met vrienden en familie, meestal nemen ze hiervoor vrijaf. Een boer kan geen vrijaf nemen want als een koe op kerstnacht moet bevallen, dan moet hij zijn kerstbûche onmiddellijk laten vallen. Boer zijn is een mooi beroep, maar kan ook eenzaam zijn. Het harde werken en altijd gebonden zijn aan het land kan voor een zekere vorm van isolement zorgen en de coronarealiteit vergemakkelijkt dit niet.”

Ga langs en vertel simpelweg hoe dankbaar je hem of haar bent

Ondanks dat boeren de belangrijkste reden zijn dat er überhaupt een kerstmaaltijd op je bord zal liggen, worden ze hiervoor te weinig geapprecieerd. Op zowel financieel als emotioneel vlak. Het kan een uitdaging zijn om het eerste op te lossen, door bijvoorbeeld lokaler te kopen of direct van bij de boer, het tweede gaat veel gemakkelijker en kost je nog geen vijf minuutjes.

Zoek je dichtstbijzijnde boer, ga langs en vertel hen simpelweg hoe dankbaar je bent dat zij ons voedsel voorzien. Een simpele bedanking is voldoende, een kleine attentie hoeft niet maar is altijd fijn. Zo kan je met je kinderen een cake bakken, hen een bloempje geven of gewoon een kaartje schrijven. Het kleinste gebaar uit het hart kan een wereld van verschil betekenen.

Het is zeer simpel: het is de bedoeling dat iedere Vlaming gewoon eens langsgaat bij een boer om zijn appreciatie te uiten en dankjewel te zeggen voor het produceren van ons levensnoodzakelijk voedsel. Dit kan gewoon door letterlijk dankjewel te zeggen of men kan even goed een kleine attentie geven zoals een zelfgebakken cake, een bloempje of iets anders.

Sommigen hadden bij het bezoek tranen in de ogen

“We zijn (onverwacht) langsgegaan bij enkele boeren, verkleed als kerstman. Het was hartverscheurend om de tranen in de ogen te zien van sommigen én vooral om te horen dat dit de eerste keer was dat er iemand dit jaar gewoon ‘dankjewel’ is komen zeggen”, zegt initiatiefnemer Louis De Jaeger.

Info: www.dankeenboer.be.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken