Startpagina Paarden

Bij Karel Morthier in Zomergem : een verhaal over paarden en fokkers die in elkaar geloven

In dit laatste nummer van het jaar 2021, ‘waagt’ Landbouwleven zich aan een bijzonder verhaal dat eigenlijk 93 pagina’s lang zou moeten zijn, 93 pagina’s, die staan voor de leeftijd van fokker Karel Morthier en zijn leven als landbouwer en sportpaardenfokker. Toch staan de paarden centraal in zijn en ons verhaal, net zoals de vriendschap, het respect, de grote vreugdes en tegenslagen van de mensen die zijn paardenleven delen en kleuren.

Leestijd : 7 min

We zijn te gast bij Karel Morthier op een mooie nazomerse dag begin september. Paardig enthousiasme sluimert er beloftevol in het landelijk tableau vivant. Het huis van Karel en de stal van Fleur van de Durmstede – de merrie die gedomicilieerd is op hetzelfde adres – staan praktisch op dezelfde lijn gericht naar de straat. De ‘stal’ van Fleur heeft meer weg van een huisje, omringd door een degelijke en mooie omheining en een ruim perceel weide. Dat is de droom van elk paard zeg maar, met de bijna constante aandacht van haar eigenaar binnen handbereik.

Fleur, een bloem uit een vermaarde stam

Fleur van de Durmstede (15) is een dochter van BWP-ambassadeur Wandor van de Mispelaere. Het is het mooie verhaal van Karel Morthier en de familie Vermeulen uit Maldegem. Joris en Mia Vermeulen en Wandor worden ondertussen maar al te dikwijls in een adem vernoemd in alle uithoeken van ons land en ver daarbuiten, waar de naam van BWP-ambassadeur Wandor van de Mispelaere staat voor de krachtige vererver die hij is. Karel Morthier geloofde sterk in Wandor en dit van meet af aan. Het vertrouwen van de hengstenhouder in zijn hengst kleurt dan ook ons verhaal. Karel schonk zijn vertrouwen ook aan een andere hengst ‘Van de Mispelaere’, bij name Equistro, die hij kruiste met Fleur. Het resultaat daarvan, Mister van de Durmstede (°2012,) presteert momenteel CSI 1,40 m met de Zweedse ruiter Arvid Tenfalt. Hun prestaties vielen op vorige maand in Vejer de la Frontera. Toch is dit slechts het begin van een succesverhaal! Fleur van de Durmstede is immers een bloem uit een vermaarde stam!

Panache, een merrie met brio

De moeder van Fleur is Panache van de Begijnakker (v. Jazz (SF) uit Majestueuse vd Begijnakker v. Skippy II). ‘Panache’ (wat zoveel wil zeggen als ‘brio’ of ‘pit’), had haar naam niet gestolen. Ze werd meteen de eerste fokmerrie van Karel, die hij aankocht bij Antoine Keisse, de man achter de vermaarde BWP Prestatie-merrie-stam 9 en Stal de Begijnakker. “Ik ben met Antoine Keisse regelmatig naar Fontainebleau (vermaarde afspraak voor fokkers van jonge paarden, pb) geweest”, vertelt Karel ons. “Vanaf 1955 had ik een gemengd landbouwbedrijf en in de jaren 90 ging ik echt voor de paarden. LRV kleurde mijn leven in het zadel.”

De foto’s die we mochten inkijken, getuigden van de natuurlijke atletische kwaliteiten van Karel Morthier als ruiter. Het paard waarmee hij in de ruiterschool in Heverlee over het hout ging, was een paard met Frans bloed. Dat zegt genoeg!

Een ‘majestueuze’ afstamming

Panache vd Begijnakker bleef bij Karel tot ze 18 jaar oud was. Ze bracht hem alleen maar waardevolle merries. Van Palestro vd Begijnakker (Quidam de Revel uit Luxurieuse vd Begijnakker van Rebel I Z) waren dat Walesa en Arianne van de Durmstede. Stew Boy (Boy de la Barre II x Inschallah x) tekende met Panache voor het vaderschap van Donatella van de Durmstede. Met de merries Fleur en Isaura deed Wandor van de Mispelaere zijn intrede in de fokkerij van Karel Morthier.

Toen ze 18 was, kwam Panache in het bezit van Johan Torck (Fokkerij van de Gaverstede). Hij fokte bij haar Lausanne van de Gaverstede (v. Equistro van de Mispelaere).

Beide dochters van Panache, Walesa en Lausanne, schreven een verhaal bij Johan Torck en Pieter Vandendorpe, die intussen het bonte gezelschap ten huize Morthier vervoegden. De 3 fokkers, alledrie vertegenwoordigers van een andere generatie, vullen elkaar op een indrukwekkende manier aan. Ze werden bijeengebracht door de paarden en zijn naar elkaar toe gegroeid door vriendschap, vertrouwen en respect.

Puur prestatiebloed

De dochters van Panache kleuren de springsport van vandaag. Het bloed van Arianne van de Durmstede kwamen we enkele maanden geleden tegen in de Nations Cup van Aken. De Zweedse ploeg, die er tweede werd, kon hiervoor rekenen op Castres van de Begijnakker Z, een zoon van Coriano Z en Arianne vd Durmstede. Haar zoon, Goja 27, springt 1,70 m met de Duitse amazone Janne Friederike Meyer. In totaal zijn er van Arianne – momenteel – niet minder dan 5 nakomelingen internationaal aan de slag op het hout.

Ook Walesa van de Durmstede liet zich niet onbetuigd. Drie van haar nakomelingen zijn actief in CSI: Emiel D’Or van de Durmstede (v. Wandor vd Mispelaere), Joanna van de Durmstede (Contact van de Heffinck) en Kaat van de Durmstede (Diabeau van de Heffinck).

Fokker met paardenwijsheid en mensenkennis

De man achter deze waardevolle vertakking van BWP Prestatie-merriestam 9 is minzaam en recht voor de raap. Hij preekt met een aanstekelijk enthousiasme zijn passie. “Ik zorgde voor een andere deur aan de stal van Fleur, omdat ze niet meer door de gewone deur naar binnen wilde”, vertrouwt hij ons toe. Een bezoek bij de merrie op de weide toont ons haar groot vertrouwen in de fokker. Het zijn zielsgenoten. Karel is er ook trots op dat Fleur in uitstekende conditie verkeert. En mocht Fleur kunnen praten, ze zou hetzelfde zeggen van de krasse Karel Morthier en de dynamiek die hij uitstraalt. Zelden kwamen wij zoveel paardenwijsheid en mensenkennis samen tegen. De echtgenote van Karel zorgde voor een ronduit indrukwekkende verzameling zorgvuldig in boeken gebonden foto’s. De moderniteit die de omgeving van de fokker uitstraalt, zijn open kijk en visie op de fokkerij brachten hem vrienden voor het leven bij, die ook alles te maken hebben met paarden: Johan Torck en Pieter Vandendorpe.

Wanneer we benieuwd informeren naar wat hen bindt, horen we: “Een passie voor de fokkerij en het feit dat we alles delen met elkaar. Karel duidt daarbij: “Met alles bedoel ik wat goed is en minder goed. Wij delen de goede en de mindere kanten van ons paardenleven met elkaar. Je moet kunnen zeggen als het goed zit, maar ook als het tegenvalt.”

‘Een compagnie d’or’

Karel Morthier, Johan Torck en Pieter Vandendorpe vormen samen een fokkerij met een gouden randje.

Johan Torck is de man achter fokkerij Van de Gaverstede. Johan omschrijft zichzelf als ‘een amateurruiter die op zoek was naar een merrie’ en aldus van start ging in de fokkerij.

De spraakmakende merrie voor zijn fokkerij was Lausanne van de Gaverstede, gefokt uit Panache van de Begijnakker en die Equistro van de Mispelaere als vader heeft. Lausanne is de moeder van onder andere Perle d’Or van de Gaverstede (v. Wandor vd Mispelaere). Perle heeft intussen de titel van SBB-kampioene bij de 4-jarigen op zak en start nu CSI bij de jonge paarden. Lausanne bracht Johan ondertussen 6 nakomelingen van Wandor. Spraakmakend was ook haar zoon, Silas van de Gaverstede (v. Wandor), die de derde fase van de BWP-hengstenkeuring haalde. “De W van Wandor is voor mij de W van ‘willen werken’ en hij is bovendien een brave en respectvolle hengst. Ik heb nooit getwijfeld om hem meermaals te kruisen met Lausanne”, aldus Johan Torck. “Uit Isaura van de Durmstede (v. Wandor vd Mispelaere) fokte ik Lybrise van de Gaverstede (v. Equistro van de Mispelaere). Lybrise werd tweemaal provinciaal kampioen.”

Het verhaal van Johan Torck werd meegeschreven door Karel Morthier en de hengsten van de familie Vermeulen. Trouw aan zijn terroir en aan het geloof in een hengst kenmerken zijn visie en zijn talrijke keuzes voor Wandor van de Mispelaere.

Drie fokkers die elkaar vonden door een hengst

De derde telg van de ‘compagnie d’or’, en meteen de jongste, is fulltime landbouwer Pieter Vandendorpe uit Mullem bij Oudenaarde. Wandor van de Mispelaere speelde hier ook een rol als bruggenbouwer tussen Vandendorpe en Karel Morthier. “Ik kwam via via terecht bij Joris en Mia Vermeulen, op zoek als ik was naar een hengstenveulen. Ik wou een hengstenveulen van Wandor en ik vergeet nooit mijn kennismaking met Emiel d’Or van de Durmstede (v. Wandor vd Mispelaere uit Walesa van de Durmstede). Hij galoppeerde op mij af in de ondergaande zon door een immense waterplas, met zoveel evenwicht dat ik er sprakeloos van werd – wat bijna niet te geloven is als men de spraakwaterval Vandendorpe kent. De zon op zijn vacht veranderde hem in een gouden paard. Ik vergeet dat beeld nooit. Emiel lag aan de basis van mijn kennismaking met Karel Morthier.” Pieter kocht later bij Karel de moeder van Emiel en liet haar dekken van Greco Sitte (Button Sitte x Argentinus). “Spijtig genoeg verloor ik Walesa bij de geboorte van haar hengstenveulen aan zware inwendige bloedingen. We vonden een ideale pleegmoeder voor haar en het resultaat loopt nu bij mij op de weide: Mister Special d’Or. Hij heeft het potentieel van een kampioen!” Querle d’Or van de Gaverstede (v. Wandor van de Mispelaere uit Lausanne van de Gaverstede) vervoegde ook de fokkerij van Vandendorpe. De mooie vosmerrie zal ook schitteren in de ondergaande zon. Ze is ondertussen eveneens drachtig van Greco Sitte.

Ons verhaal wordt afgesloten met enkele straffe verhalen over het verloten van een BWP-veulen op een prijskamp in Lembeke. Uit alles horen we dat Karel Morthier een man is die een leven lang leerde. Dat heeft dan ook alles te maken met zijn jeugdige geest vandaag. Hij ging gedurende 10 jaar op ronde met hengstenhouder Johan Vereecke en maakte deel uit van het bestuur van de BWP-prijskamp in Evergem, en bouwde zo aan waardevolle vriendschappen. Daardoor kan zijn fokkerij verdergezet worden… we kunnen zo nog wel even doorgaan. Niet te vergeten …. de doorslaggevende rol van de merrie in de fokkerij, goed voor 70 tot 80%, unaniem volgens onze 3 sportpaardenfokkers. Een laatste blik op de mooie mens Karel Morthier en zijn merrie Fleur van de Durmstede, die komt gluren om de hoek, en wij kiezen het hazenpad, vervuld van al het moois dat paarden voor de mensen kunnen betekenen.

Driegeslacht mét dame: (vlnr.) Walesa van de Durmstede, haar veulen Joana van de Durmstede en Panache van de Begijnakker. De dame op de achtergrond die tevreden toekijkt, is Marguerite, echtgenote van Karel.
Driegeslacht mét dame: (vlnr.) Walesa van de Durmstede, haar veulen Joana van de Durmstede en Panache van de Begijnakker. De dame op de achtergrond die tevreden toekijkt, is Marguerite, echtgenote van Karel. - Foto: Philip Parrein

Wij hopen dat u genoot van dit verhaal, als paardig geschenk voor je eindejaar!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken