Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Dierlijke mest, het vloeibare goud!

Deze lezer benadrukt de onschatbare waarde van dierlijke mest, zeker nu kunstmeststoffen ontzettend duur zijn.

Leestijd : 2 min

Nu de prijzen van kunstmest de pan uit swingen is er plots meer vraag naar dierlijke mest. De akkerbouwers zullen hun kunstmest grotendeels proberen te vervangen door dierlijke mest. Waar tot vorig jaar nog soms 100 euro/ha werd gegeven door de aanbieder, zou het nu wel eens kunnen dat de afnemer deze betaalt.

Dit is de wet van vraag en aanbod!

Daarenboven zijn er nog voordelen; er is onlangs bewezen (onderzoek in 2020-2021 door Wageningen Live-stock Research en Onderzoekscentrum B-Ware) dat dierlijke mest minder nitraatuitspoeling heeft dan kunstmest.

Te weinig onderzoek

Kortom, er is nog veel potentieel om in de toekomst dierlijke mest als kunstmest te gebruiken, maar ik heb het gevoel dat er weinig interesse is om daar onderzoek naar te doen.

De grootste landbouworganisatie en de onderzoeksinstellingen willen het volgens mij niet verder onderzoeken omdat ze er zelf weinig financiële belangen bij hebben. Er wordt wel onderzoek gedaan naar methaanuitstoot, klimaatscan.... waar de landbouwers alleen maar op zullen bestraft worden. Deze onderzoeken gebeuren allemaal met landbouwsubsidies die volgens mij bij de echte landbouwers zouden moeten blijven.

Daarenboven wordt de meststoffenindustrie ook beschermd en zal het een moeilijk gevecht worden om dierlijke mest als kunstmest te gebruiken in de toekomst. Deze meststoffenindustrie heeft een enorme machtspositie in de economie, als je weet dat driekwart van de meststoffen die in Europa gebruikt worden in België gefabriceerd worden.

Tot slot, dierlijke mest mag men niet meer beschouwen als afvalproduct, maar als een bijproduct zoals er zoveel zijn die in de landbouw gebruikt worden, zoals perspulp, bierdraf, soyoschroot...

LVB

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken