Startpagina Veeteelt

Waar is het geld voor het stikstofdossier in de Vlaamse begroting?

Waar zijn in de begroting de middelen terug te vinden voor de aanpak van het stikstofdossier? Dat vroeg Bruno Tobback van Vooruit woensdag 22 december in het luik Omgeving van het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse regering onderhandelt al enkele weken over een definitieve aanpak van het stikstofprobleem. Vlaanderen stoot te veel stikstof uit en dat bedreigt onze natuurgebieden. Zowel de industrie als de landbouw zijn grote uitstoters. De veestapel moet dus worden ingekrompen en daar is wellicht een compensatie van de getroffen landbouwers voor nodig. “Maar ik zie dat niet in deze begroting”, zei Bruno Tobback. “Gaat u daarmee beginnen bij de volgende begroting? Of een compromis maken waarbij iedereen zijn gang mag gaan?”

“Er zit wel een kapstok in de begroting”, repliceerde Wilfried Vandaele van N-VA. “Er zit 100 miljoen euro provisie in.” “Maar die 100 miljoen is peanuts”, vond Stefaan Sintobin van Vlaams Belang. “In Nederland worden miljarden uitgetrokken om dit dossier recht te trekken.” Minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) liet verstaan dat de provisie wellicht niet zal volstaan. “We gaan verder moeten bekijken hoe de onderhandelingen lopen.”

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken