Ruim 7 op 10 Belgen niet bereid om gedrag aan te passen voor klimaat

Het lijkt erop dat de Belg vooral naar de overheid kijkt voor oplossingen voor de klimaatverandering.
Het lijkt erop dat de Belg vooral naar de overheid kijkt voor oplossingen voor de klimaatverandering. - Foto: Pixabay

Dezelfde studie werd ook in een aantal andere landen uitgevoerd. Enkel Nederland scoort lager, met amper 23% van de inwoners die bereid zijn om het gedrag aan te passen om de klimaatproblemen aan te pakken. Duitsland (34%), Polen (38%), Spanje (46%) en zeker Turkije (62%) doen het beter.

Het lijkt erop dat de Belg vooral naar de overheid kijkt voor oplossingen voor de klimaatverandering, zegt ING-econoom Steven Trypsteen. Zo gaat 65% van de ondervraagde Belgen akkoord met de stelling dat economische herstelplannen moeten focussen op het versnellen van de shift naar een koolstofarme toekomst en vindt bijna 70% dat financiële overheidssteun aan bedrijven gepaard moet gaan met verplichtingen rond klimaatdoelstellingen. Nog eens 56% zou graag meer beleid zien dat sectoren zoals offshore windenergie, elektrische voertuigen en koolstofarme industrieën meer subsidieert.

“Dit geeft aan dat de consument de factuur van de verduurzaming altijd liefst wil doorschuiven naar de belastingbetaler. Wat natuurlijk paradoxaal is, want de consument is een belastingbetaler”, concludeert Trypsteen.

Belga

Meest recent

Meest recent